Lovisk søndag

SØNDAGSSTRIKK. Konas bestemor mente strikking på søndag var en synd. Hun visste ikke at hun var avslørt. Illustrasjonsfoto: Colorbox.

Jeg skal skrive noe om søndagen på søndagen i søndagsbloggen min. Deretter skal jeg bli skikkelig lovisk og aldri skrive noe på en søndag mer. Jeg skal holde hviledagen hellig, og søndagsfreden skal respekteres. Fra og med neste uke.

ANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | Søndag 27. august 2017

Du skal holde hviledagen hellig, lyder tredje bud.

[read more=”Les hele ANDAKTen” less=”Les mindre”]

Hviledagen er søndag. Ikke noe stort tema i Norges lover, men absolutt kjent fra politivedtekter land og strand rundt.

Søndagsfreden er nemlig hellig. Å kjøre motorgressklipper utafor vinduet til naboen søndag morra klokka halv sju er synonymt med politianmeldelse. Det er ikke så vanskelig å skjønne.

Jeg vokste opp i en ikke spesielt kristen familie, selv om jeg i voksen alder oppdaget at begge foreldrene mine var nokså aktive på sine respektive bedehus fram til de flytta hjemmefra.

Jeg, derimot, gifta meg inn i en spesielt kristen familie. Bestemor i familien var veldig opptatt av å holde søndagen hellig. Det betydde, null aktivitet. TV på søndag var synd. Strikking var synd. Hvilken fryd det var den dagen vi kom snikende opp på huset til svigers. Der bodde bestemor noen dager, og nå satt hun i stresslessen med beina på puffen, strikketøy i fanget og TV’en på.

Døra var låst, og det tok kanskje et halvt minutt å finne fram nøklene. Det var nok. Innen vi kom inn, var TV’en av, fjernkontrollen borte, og strikketøyet lå i kurven. Bestemor gjespet, tilsynelatende trett, og smilte: “Å, er det dere som kommer?”

Hun var så gammel at vi lot det passere. Men hennes makt over oss unge var brutt. Hver gang verden fikk sitt pass påskrevet, lukket vi ørene eller jattet med. For selveste bestemor hadde brutt helligdagsfreden.

Nå skulle jeg vel egentlig ha kommet til poenget, og poenget er dette: Helligdagen er den dagen du tar tid til Gud. Jeg har brukt mange helligdager på fjellet over hytta etter at jeg skaffet hytte. Gud er der også. Jeg har brukt mange helligdager i kjerka. Ikke så rart kanskje, jeg er nok litt kjerke-junkie. Men jeg slapper av. Jeg har godt av å hvile. Om det hadde skjedd på søndag, eller på mandag, som alltid var min søndag alle de årene jeg jobba i kjerka, se, det er ikke så viktig. Men litt hvile, litt mer tid til Gud, det er bra. Og gå nå ikke bort å bli veldig lovisk med meg, da, og si at jeg burde tenke på Gud hver dag. Det veit jeg nemlig allerede. Men viktigst, tenk at Gud tenker på meg hver dag!

Så kan vi ellers slappe av som vi vil. Det tar jeg til og med Paulus til inntekt for:

Én gjør forskjell på dager, en annen holder alle dager for like. La enhver være fullt overbevist om sitt syn.

Romerbrevet 14:5.

Så skal jeg følge opp ingressen også. Bare én ulempe med aldri mer å skrive noe på en søndag. Innimellom får jeg noen gode ideer til andakt på en søndag. Vel, de ideene får jeg vel flytte til mandag, da.

Kanskje med stikktittel MANDAKT?

Denne så du aller først her, og ideen er MIN!! MANDAKT, MANDAKT MANDAKT! Skal du låne’n, så vit at jeg var først!


Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.
[/read]