Om å dømme andre

Jeg kommer ikke til å bruke bloggen min til å kritisere andre religioner. Eller folk utenfor religionen. Det er ikke fordi jeg er feig.

ISLAM | preacher.no | Victor Skimmeland | 1. september 2017

Da jeg tok mellomfaget i kristendom på nittitallet, leverte jeg to eksamensoppgaver, begge på topp i klassen (skryt, skryt).

Den ene var selvfølgelig i eksegese (slå gjerne opp “eksegese” hvis du gidder). Den andre handlet om islam. Så jeg trur jeg veit litt om hva jeg snakker om. Islamkunnskap på mellomfag er mer enn de fleste jeg veit om som har sterke meninger om nettopp islam.

Jeg kommer altså ikke til å bruke denne bloggen til å kritisere andre. Jeg gidder ikke å hive meg på i hylekoret. Vi har nok av folk som allerede er der og tror de kan så mye om islam og muslimer.

Snakke om det jeg kan

Jeg vil heller ikke kritisere ateister, humanetikere, hinduer, buddhister, kommunister…

Jeg vil holde meg til det jeg tror jeg kan. Jeg vil heller ikke kritisere så mye. Paulus ber oss faktisk fare varsomt fram i Romerbrevet 14.

Skal man først kritisere, og, ja, det hender det trengs, tror jeg kritikk gjør seg best når den kommer innenfra. At kristendom best kritiseres av en Jesus-troende, og at islam best kritiseres av Muhammed-disipler.

La meg formulere det med en annen Jesusblogger, David Åleskjær. Han skrev dette:

Paulus hadde et veldig godt prinsipp da han erklærte at vi kun skulle «dømme de som var innenfor, ikke de som var utenfor». De som var utenfor, var Guds ansvar, mente han. Internjustisen derimot, den var han en tilhenger av! (I kristne medier har det ofte vært motsatt: Man har rettet pekefingeren mot «syndere» i alle retninger, uten at kristne har reagert. Men i det øyeblikket man har rettet lyset innover, og tatt for seg skandaler i menighetene, har man fått kritikk av leserne fordi man ikke spiller «på lag».)

Jeg er enig med David.

Les gjerne Davids artikkel i sin helhet her.


Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.