Hva? Jeg bekymret?

MANDAKT Gi dine bekymringer til Gud, så vil Han ta vare på deg. Han tillater nemlig ikke at den som følger Ham, faller.

Ingressen gjengav jeg fritt etter Salme 55:23.

– Vær ikke bekymret for mat, drikke, penger og klær. For dere har allerede liv og kropp – og det er mye viktigere enn hva man skal spise og kle seg med.

Sånn sa Jesus det i klar tale, og slik blei ordene hans gjengitt i «En Levende Bok», et nytestamente med dagligspråk som kom ut for en del år siden. (Matteus 6:25)

Oppmuntringer fra Gud burde alltid være velkomne. Daglig stress tar lett overhånd, men et oppmuntrende ord kan minne om at Gud likevel har kontroll.

Gud er suveren. Han veit når en fugl faller til jorden. Han har telt hårstråene på hodet ditt. Han har kledd jorden med liljer. Derfor kan Han si:

– Ta det kult! Vær ikke bekymra for mat, drikke, penger eller klær. Det ordner seg.

Nå, kjente du åssen Jesus nesten gav deg enn vennlig klapp på skuldra, eller…?

Tunge bud, eller løsningen?

Hvor ofte er det ikke lettere å bekymre seg? Da blir dette budet – «Vær ikke bekymra» – som en slags ellevte paragraf på steintavlene til Moses. Ja, de ti bud.

Vel, kanskje har ikke Jesu bud akkurat samme ordlyden som et solid «Du skal ikke». Kanskje høres det det ikke like altomfattende ut som et rungende «Gå ut i hele verden».

Likevel er det unektelig et bud:

– Vær ikke bekymra! sier Jesus.

Fra Paulus kommer de samme ordene som et ekko:

– Vær ikke bekymret for noe!

Men det stanser ikke som et bud. Dette er nemlig et frigjørende ord. Vi kan slippe å holde på med noe vi likevel hater som pesten. For hvem liker vel egentlig å være bekymra?

Paulus gir altså oppskriften på hvordan du kan slippe. Les gjerne verset sånn det står i «En Levende Bok» her:

– Vær ikke bekymret for noe. I stedet skal dere be om alt. Fortell Gud hva dere trenger, og glem ikke å takke ham for svar. (Filipperbrevet 4:6)

Slapp av! Gud veit jo om det likevel

Prøver vi med alle bekymringene egentlig å antyde at noe kunne komme til å skje uten at Gud veit om det? Neida, Gud veit jo alt.

Tilsynelatende tragedier “ødela” for Josef, Moses, David, Jesus, Paulus og mange flere, men Gud vendte problemene til noe godt (les også Romerbrevet 8:28).

Alle kunne de nok hatt gode grunner til å bekymre seg når de så hvilke omstendigheter de stod oppe i. Likevel ser vi i ettertid tydelig Guds plan for hver og en av dem.

Sånn er livet ditt også. Selv om du ikke ser det nå, vil framtida vise deg at selv prøvelser blei snudd til noe godt. Derfor er Jesus så sterk i sine ord:

– Vær ikke bekymret! Det er påminnelsen fra Jesus til deg i dag. Og til meg.


Bekymringer tar ikke bort morgendagens plager, men de tømmer dagen i dag for kraft.
Charles Spurgeon, evangelist

Vi vet også at alt som skjer med oss, tjener til vårt beste hvis vi elsker Gud og lever i hans plan.
– Romerbrevet 8:28 (En Levende Bok)

BEKYMRET. Til og med Liverpools manager Jürgen Klopp, som er en levende kristen, er av og til bekymret. Uten grunn? Foto: Liverpool F.C.

Jeg har lovt å ikke skrive på søndager. Et skikkelig lovisk løfte, ikke sant? Sannheten er at etter mange år i kirkelig tjeneste, synes jeg søndagsfri er sååå deilig. Men når skulle jeg så få skrivd andaktene? Det måtte jo bli på mandag. Så fant jeg på MANDAKTEN. (Vil du låne den ideen, så ikke glem at det er min, da. Krediter meg, please.)

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.