Jahn Otto har blitt gammel

Jakten på mitt opphav. Hvem var egentlig oldemor? Det er hva boka om onkels bestemor prøver å finne ut av.

NY BOK | Victor Skimmeland | 16. september 2017

Jeg er fra Porsgrunn. Det er ingen hemmelighet. Jeg bodde mange år like under St. Hansåsen, rett nedafor huset til Besse. Da jeg gifta meg, fløtta jeg til inn i Vestregate og bodde bare et par hus fra butikken til bestefar. Jeg er altså Porsgrunnsgutt. Selv om jeg også tråkka gatene i Grimstad, Bogotá og Sandefjord.

Nå har onkel nok en gang skrivi bok. Onkel er Jahn Otto Johansen. For Porsgrunnsfolk er det ingen hemmelighet at vi er i familie.

Onkel går nok ikke lei av å skrive etter denne boka heller. Han stiller spørsmålet om hvem oldemor – nazisten og jødehateren – egentlig var. Finner han svaret? Anmelderen i avisa til onkel, der han var redaktør i en årrekke, er ikke helt sikker.

Sjæl har jeg lest så mange av fortellingene om familien i bokform at jeg også er litt usikker. Er det narrativen om slekta jeg leser? Eller er det den faktiske fortellingen? Er det “Min jødiske krig”, “Min jødiske reise” eller “Min jiddische mamma” i reprise?

Det er vanskelig å si. Marie er enda et skritt bakover i onkels oppvekst. Og altså min.

Sjøl hørte jeg aldri Besse snakke om morra si. Mamma hadde en teori om at det var skammen over nazisten med partibok i Nasjonal Samling som stoppa bestefar Besse. Jeg fikk aldri manna meg opp til å spørre da jeg satt med loddebolten i kjelleren hans og hørte bibelfortellinger jeg ikke var moden for å tru på, naturhistorie og om forskjellen på transistorer, motstander og kondensatorer.

Du kan jo prøve å finne ut av det sjæl. Boka får du på
biblioteket
. Eller på Ark. Eller gjerne der jeg kjøper mine bøker, ebok.no, for å sende over til min Kindle.

Les gjerne også den korte omtalen i Dagbladet.

Jahn Otto Johansen: “Marie og hennes elsker. Jakten på mitt opphav”
Aschehoug 2017
ISBN 978-8203296727


Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.