Ordet i din munn

MANDAKT – Bli lys, sa Gud og skapte verden. Samme makt til å skape har du!

Du trenger ikke være profet for å skjønne at ordene dine kan skape noe. Det er nok å si «drittsekk» til sjefen, så vet du at det får konsekvenser. Å fortelle kjæresten din at «jeg elsker deg»… Ja, du vet hvor jeg vil nå.

Ordene dine skaper noe.

Gud selv brukte ordene «Bli lys!» da Han skapte verden (1. Mosebok 1:3). Du kan også skape lys i verden med dine ord. Det er faktisk ingen umulig oppgave.

Hva du sier til mennesker rundt deg – ja, hva du velger å si til deg selv foran speilet på badet om morgenen – er ord som skaper en virkelighet. Du kan skape godhet. For deg selv. For andre.

Guds ord er i din munn og i ditt hjerte, forteller Bibelen. Det er altså ikke bare snakk om ord du finner på selv. Ordene du deler kan være med på å bygge Guds rike rundt deg. I hverdagen til folk du kjenner.

Ord til liv

Ei dame jeg kjenner, driver et lite tekstverksted som hun kaller «Liv til ord». Hun bruker ordene til å skape noe godt.

Jeg har også skjønt at ord kan bli til liv. Det handler ikke bare om Guds skaperkraft – «Bli lys!» – det handler om at jeg selv kan få liv.

Paulus sa det sånn: «Ordet er deg nær, i din munn og i ditt hjerte. [..] For hvis du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud har oppreist ham fra de døde, da skal du bli frelst.» (Romerbrevet 10:8-9)

Han hadde selvfølgelig henta dette fra gamletestamentet, og her var ikke Gud forskjellig før og nå. Ord skapte evig liv også i gamletestamentet. Du kan lese om det i 5. Mosebok 30:11-14

En amerikansk venn sier det sånn:

«Your words are a Super Tool that will dig you out of any hole you find yourself in. The shovel that drove you there was your tongue, and with your tongue you can dig out!»

Eller, på norsk: «Dine ord er et SuperVerktøy som kan grave deg ut av et hvilket som helst hull. Spaden som gravde deg ned i hullet, var tunga di. Med tunga di kan du grave deg ut igjen også.»

Jeg tror han har rett.

Så vær litt tøff i dag og gjenta etter meg:

«Jesus! Jeg tror på deg! Jeg tar imot deg! La meg få være Guds barn og din bror!»

Sånn. Eller… Amen.


Jeg har egentlig lovt å ikke skrive på søndager. Et skikkelig lovisk løfte, ikke sant? Sannheten er at etter mange år i kirkelig tjeneste, synes jeg søndagsfri er sååå deilig. Når skulle jeg så få skrivi andaktene mine? Det måtte jo bli på mandag. Så fant jeg på MANDAKTen. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl.
(Du kan godt få låne ideen, men ikke glem at det er min, da. Krediter meg, please.)

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.