Husker du Agnes?

TV-aksjonen er over. I år handlet den om utdanning. Det var UNICEF som fikk pengene.

Xtra-MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | Tirsdag 24. oktober 2017

For tre år siden gikk TV-aksjonen til Kirkens Nødhjelp. Eller, kanskje riktigere, TV-aksjonen gikk til over en komma tre millioner mennesker som skulle få reint vann.

Agnes var en av dem.

Husker du Agnes?

[read more=”Les resten av Xtra-MANDAKTen her” less=”Les mindre”]

Høsten 2014, for tre år siden, var det bare én Agnes vi alle tenkte på. Den da 12 år gamle jenta som bodde i landsbyen Munguli i Tanzania. Hun som hver dag brukte 5 timer på å hente vann til familien sin.

Før TV-aksjonen for tre år siden fulgte vi henne — skritt for skritt. Først den lange veien til brønnen. Så den samme, lange veien tilbake.

Alle forsto hvorfor ikke Agnes fikk gått på skole slik hun drømte om. Filmen om Agnes gjorde sterkt inntrykk på oss.

Aller sterkest inntrykk gjorde den nok på de av oss som har barn i samme alder. Det hadde jeg. Mine var da 13, 12 og 9 år gamle.

Vi så kontrasten fra våre egne barns liv. I løpet av en dag gikk barna på skole, SFO, lekte med venner, leste, så på tv, sang i kor, og kanskje spiller de fotball eller spill på pad’en.

Agnes brukte i stedet 5 timer på å hente vann. Da hun var ferdig med den oppgaven, var det ikke så mye mer igjen av dagen til å gjøre det hun selv hadde lyst til.

Det var for seint å gå på skolen. Kroppen hennes var sliten. Dessuten måtte Agnes hjelpe mora med å passe småsøsken og lage mat. Agnes henta to bøtter vann. Det var alt vannet de som familie fikk til alt de trengte.

Nå har de brønn i landsbyen til Agnes! Og veldig mange andre steder.

Da den første vannstrålen sto opp mot himmelen, var det ei spent jente som nesten ikke turte å tru at det var sant. Hun klarte nesten ikke stå stille -– for å vente på å få smake på det rene, friske vannet.

Jeg så de første bildene sjøl. Nå kan du se video HER. (Og… fortsett gjerne litt lenger ned. Jeg har bittelitt mer å dele. Ikke så mye.)

Agnes får vann – del 1:

 

Agnes får vann – del 2:

 

Agnes får vann – del 3:

 

Les også om Agnes på Kirkens Nødhjelps sine sider.

Dette er altså hva (M)ANDAKT handler om i praksis:

«14 Hva hjelper det, søsken, om noen sier at han har tro, når han ikke har gjerninger? Kan vel troen frelse ham? 15 Sett at en bror eller søster ikke har klær og mangler mat for dagen [..] 17 Slik er det også med troen: i seg selv, uten gjerninger, er den død. [..]26 For som kroppen er død uten ånd, er troen død uten gjerninger.»
— Fra Jakobs brev, kapittel 2.

Det handler ikke bare om å HØRE — men også om å GJØRE.

Sånn. Der fikk du en enkel MANDAKT. Da er det bare å si som presten sa i gamle dager: Gå du bort og gjør likeså!


Jeg gjør oppmerksom på at jeg var ansatt i Kirkens Nødhjelp under TV-aksjonen i 2014. Hvis du lurte på motivet for denne positive omtalen. Jeg sluttet i Kirkens Nødhjelp 1. oktober i fjor.


Siden vi ikke bare skal ta alle ting her i livet med det aller største alvor, så la meg også få slenge med KLM’s bidrag til TV-innsamlingen i sin tid…

LES MER OM >> Kirkens Nødhjelp

Jeg har egentlig lovt å ikke skrive på søndager. Et skikkelig lovisk løfte, ikke sant? Sannheten er at etter mange år i kirkelig tjeneste, synes jeg søndagsfri er sååå deilig. Når skulle jeg så få skrivi andaktene mine? Det måtte jo bli på mandag. Så fant jeg på MANDAKTen. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. (Du kan godt få låne ideen, men ikke glem at det er min, da. Krediter meg, please.)

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.
[/read]