Fortsatt kraftig vekst i føflekkreft

FØFLEKKREFT Det ble registrert hele 2.264 nye tilfeller av ondartet føflekkreft i 2016. Med nær fjorten prosent økning fra året før, gjør dette sykdommen til en av de raskest voksende i Norge.

Bildetekst:
NYTT STRÅLESENTER. Overlege Dalia Dietzel ved Poliklinikk for kreft- og blodsykdommer får beskjeden fra finansminister Siv Jensen om at Sykehuset Telemark i Skien får penger til nytt strålesenter for kreftpasienter.

HUSK >> LIK og FØLG Victor Skimmeland er PREACHER.no på FACEBOOK

Nye tilfeller av føflekkreft vokste med nær fjorten prosent fra 2015 til 2016. Det er noe høyere enn de foregående årene, men en liten del skyldes ny måte å telle på. Slik forklarer direktøren for Kreftregisteret, Giske Ursin, det i forbindelse med dagens framlegging av årsrapporten fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft 2016.

– Fra og med 2016 teller vi antallet tilfeller av ondartet føflekkreft. I løpet av året har noen personer blitt registrert med ny føflekkreft to ganger.

Det er kun i aldersgruppene under tretti år at utviklingen i nye tilfeller av ondartet føflekkreft er stabil. For alle andre grupper er det fortsatt vekst. Særskilt for menn i høyere alder vokser antallet tilfeller til dels dramatisk.

Immunterapi lovende

Overlege Dalia Dietzel jobber ved Sykehuset Telemark i Skien, et av de mindre, regionale sykehusene som nå behandler stadig flere pasienter med malignt melanom. Hun har selv vært tidlig ute med å henvise pasienter til forsøk med ny, medisinsk behandling.

– Nye behandlingsmuligheter som Tafinlar og Mekinist for BRAF-positiv malignt melanom kom på det norske markedet i andre halvdel av 2015, forklarer Dietzel.

I årsrapporten for 2016 ser man for første gang at denne typen medisiner bedrer overlevelsen av langt framskreden sykdom. Også immunterapi ser lovende ut for flere, mener legen, men disse medisinene har ikke vært tilgengelige så lenge ennå.

– Immunterapi ble tilgjengelig for bruk i det offentlige helsevesenet enda senere enn tablettkurene. Det er derfor ikke uventet at første resultatene av hvordan slik behandling endrer utfallet for kreftpasientene var synlige først i 2016. Enda flere og bedre resultater kommer nok i de nærmeste årene, vil jeg tro, påpeker overlegen fra Skien.

MULIGHETER. Kari Anne Fevang har fått nye muligheter etter at hun fikk eksperimentell immunterapi mot ondartet føflekkreft. Sykdommen er nå under kontroll og stabil. Foto: Kjellaug Breian Langø.

Føflekkreftforeningen er pådriver


Kari Anne Fevang er styremedlem i Føflekkreftforeningen og blogger om egen sykdom. Hun er en av hittil under fire hundre på landsbasis som har fått eksperimentell immunterapi de siste fem årene. Sykdommen hennes er nå stabil. Behandlingen er mye dyrere enn vanlig kreftbehandling, men Føflekkreftforeningen vil likevel at så mange pasienter som mulig skal få den.

– De nye medisinene gjør at omtrent halvparten lever i mer enn 3 år med behandling. Det er gode nyheter. Det handler om å redde liv. Dessverre virker ikke immunterapi på alle, sier Fevang.

Tidligere fikk pasienter med spredning behandling med kirurgi, stråling og cellegift, men effekten var ofte dårlig. Mange pasienter døde innen ett år.

– Selv om de nye medisinene er dyre og det ennå ikke finnes gode nok tester for å vite hvem medisinene vil virke på, er det viktig at alle med spredning får prøve, mener Fevang.

Flere får nye medisiner


Dalia Dietzel tror at flere vil få tilbud om de nye medisinene i 2017 enn i 2016. Det har med tilgjengelighet, pris og ikke minst sykehusenes behandlingsvaner å gjøre. Hun tror flere vil få de nye medisinene i løpet av 2017.

– Muligens var vi som helsepersonell noe mer selektive i starten i forhold til pasientens alder og andre sykdommer, altså såkalt comorbiditet, når vi valgte hvilken behandling pasienten skulle få eller ikke. Etter hvert og med mer erfaring, kjenner vi bedre til de forskjellige medikamentene og bivirkningene og tilbyr dem til flere pasienter enn før.

– Jeg mener at bedre utvalg av medikamentell behandling som har kommet de siste par årene for metastatisk malignt melanom er meget bra, men det er en svært viktig jobb fremdeles å finne ut hvem som vil ha noen nytte av slik behandling, legger Dietzel til.

Dyre medisiner blir billigere


– Alle pasienter med spredning til stadium IV bør få tilgang på nye medisiner. De er dyre nå, men over tid vil konkurransen i markedet føre til billigere medisiner, sier Kari Anne Fevang.

Immunterapi tas i bruk på flere kreftformer slik at salgsvolumet blir større. Det kan også på sikt redusere prisen, mener Fevang. Mange som før ville dødd, blir nå kreftfrie av immunterapi og kan leve normale liv med jobb og aktivitet som før sykdommen, mener Fevang.

Over de siste fem årene har nesten 10.000 mennesker fått ondartet føflekkreft, og tallet øker fremdeles hvert år. Fevang mener at tiltak i tillegg til behandling må inn tidligere for å få kontroll med sykdommen.

LES FLERE SAKER FOR KUNDE >> Føflekkreftforeningen

Forebygging viktigst


– Det aller viktigste er å ikke bli solbrent. Slutt å bruke solarium! Bruk solfaktor 30 eller mer. Pass spesielt på at barn og ungdom ikke blir solbrente. Forskning viser at det å bli solbrent som barn og ungdom øker risikoen ekstra mye for føflekkreft. Jeg vet at jeg selv ble kraftig solbrent flere ganger som ungdom, understreker Fevang.

Hun anbefaler også å være oppmerksom på forandringer i huden.

– Gå til legen hvis du oppdager en føflekk som vokser, er flerfarget, asymmetrisk, blør eller klør. Få den sjekket, hvis du er i tvil.

DEMONSTRANT. Kari Anne Fevang er styremedlem og aktiv i Føflekkreftforeningen i Norge. Foto: Stian Green.

Viktig forening for pasienter og pårørende


– Føflekkreftforeningen er et sted hvor pasienter og familie kan få informasjon og møte andre i samme situasjon, forteller Kari Anne Fevang.

Det var nettopp behovet for å komme i kontakt med andre som forsto hennes situasjon som gjorde at hun selv deltok i stiftelsen av Føflekkreftforeningen så sent som i 2015.

– Det er godt å snakke med folk som forstår. Likepersontjenesten er et fantastisk tilbud. Selv om du ikke en gang vet hva du skal spørre om, kan du ringe og snakke med en som har stått i samme situasjon som deg selv. Det skaper håp og trygghet.

Frivillige fra Føflekkreftforeningen er brukermedvirkere bl.a. i forskning og helse. Dermed kan de fortelle fagfolkene hva som er viktig for pasientene. Fevang er brukermedvirker i Kreftregisteret og for NAV i Vestfold.

Føflekkreftforeningen er også politisk pådriver. En av kampsakene er å forby solarier i Norge. De ble nylig forbudt i Australia.

Les også

>> Les Årsrapport 2016 fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft.
>> Les Årsrapport 2015 fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft.
>> Les Kari Anne Fevangs blogg WWW.MELANOMA.NO.
>> Nye behandlingsmetoder mot føflekkreft.

KUN TIL DEMOBRUK — FOR KUNDE.
First published on client’s site at Føflekkreftforeningen.
All rights reserved © 2018 Victor Skimmeland. Victor Skimmeland is a former journalist and theologian. After contracting melanoma he was decommisioned and now lives off an early retirement. He’s fighting this horrible disease as a part-time contributor to various charities and as a blogger. No part of his texts may be copied or reprinted for commercial gain. However, all stories are meant to be shared and used but do please reference the source. For other than non-commercial use please obtain advance permission in writing.