Hva Jesus IKKE sa: Gud gir, og Gud tar.

MEME Fattigmannstrøsten var at Gud både ga og tok. Ingen kunne vite når vi vant eller tapte livets store lotteri. Men sånn var det faktisk ikke!

Nok et meme i serien «Hva Jesus IKKE sa».

En kvinne som hadde fått én sønn i livet — gav ham bort til tempeltjeneste. Hun hadde ingen andre barn. Det var å sammenlikne med en tidlig død. Hvem skulle ta seg av kvinnen når hun ble gammel? Eller syk? Eller hvis mannen hennes gikk bort?

Kvinnen het Hanna. Sønnen fikk hun etter at hun hadde gitt Gud et løfte. I det gamle testamentets tid — overalt i den gamle verden — var barnløshet en stor skam. Man var ikke fullt ut kvinne før man var blitt mor. Gud lot henne og mannen få en sønn. Da sønnen ikke lenger trengte mat fra sin mor, leverte hun ham til templet.

Idet hun skal levere fra seg sønnen, stemmer Hanna i en lovsang. Det er en mollstemt lovsang. Sorgen kjenner vi lang vei.

Hun synger blant annet:

Herren tar liv og gir liv,
han sender ned til dødsriket,
og han fører opp igjen.
1. Samuelsbok 2:6

Sønnen var på ingen måte død. Han skulle bli en av Israels store profeter og ledere. Han het Samuel. Likevel skjønner vi hvor stor Hannas smerte er når hun nå regner sin sønn for død.

Bibelen er en raus og inkluderende bok. Den inkluderer Hannas smerte, uten å filtrere bort noe. Men alt som står i Bibelen, er ikke Guds uttalte vilje. Mye er faktisk fortellingen om oss mennesker.

Vi skal derfor være forsiktige med å tillegge Gud disse ordene. Gud — Jesus — sa aldri at han gir med den ene hånda og tar med den andre. Det er nok heller noe vi mennesker har sagt. Derfor ba Jesus oss om å passe på når vi skulle gi til noen som har mindre enn oss.

Når du gir en gave, skal ikke den venstre hånden vite hva den høyre gjør.
Matteus 6:3

Jesus sa altså aldri at «Gud gir, og Gud tar.»

Verken penger, helse eller liv. For sånn er ikke Gud. Sånn er bare vi mennesker.

Bildetekst:
VERST FOR DEG. Gud gir, og Gud tar. Sånn lærte kirken bort i mange år. Men det sa aldri Jesus. Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Ideen til HVA JESUS IKKE SA er ikke min egen, men alle sakene under denne vignetten er eget stoff. Ideen stammer fra en bildebok av Paul Ellis med tittelen «Stuff Jesus Never Said».
    Boka har egen side på Facebook;; som ikke alltid er like morsom som boka. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no;; som ikke er merket annerledes er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge full kildehenvisning oppgis. Les gjerne flere saker om HVA JESUS IKKE SA.