Avskiltet fordi… skilt!

MEME Jasså, ekteskapet gikk over styr, sa du? Som leder, prest eller pastor har du to valg: Leve i sølibat, eller slutte!
Neida! Nok en gang er det fariseere blant oss som snakker og leser høyt bare fra de delene av Bibelen de selv liker.

Et meme serien Hva Jesus ikke sa.

Bare så du er oppmerksom på det, hvis du er en av fariseerne blant oss: Jeg liker heller ikke skilsmisser, men jeg ser at de skjer. For barnas del tror jeg det er best å leve sammen med foreldrene, men jeg ser at det ikke alltid skjer. Sånn er det virkelige livet. Lurer du på mitt eget liv, er jeg fremdeles gift med samme dama som sa «ja» da jeg bare var tjueen. Du kan med andre ord slappe av. Jeg taler ikke «for min syke mor.»

Allerede på første etappe av min teologiske utdanning for rundt tjue år siden, fikk jeg beskjed om å utrede hva Jesus mente om skilsmisse. Fasiten var klar: Skilsmisse var totalforbudt, og jeg fikk en strålende karakter. Seminaret var av et ganske konservativt slag.

Men så enkelt er det ikke.

Der Jesus er aller tydeligst, er i Matteus kapittel 19. Der er det visst ingen nåde for skilsmisse. Sånn har Jesus blitt tatt til inntekt mot skilsmisse gjennom århundrer, og den som ble skilt, måtte leve videre alene. I den katolske kirke er det fremdeles slik. Skilte mennesker får ikke gifte seg på nytt, men må etter kirkens mening leve alene. Ellers lever de i synd.

Jesus snakket om samliv mange ganger. En gang møtte han ei kvinne ved en brønn. Hun hadde vært gjennom flere skilsmisser enn mange av kjendisene i Hollywood. Jesus fordømte henne ikke, men hjalp henne og mange flere i landsbyen til tro. (Joh. 4:7-26)

Ei anna dame blei grepet i å ha et forhold uten å være gift. Fariseerne ville ha støtte fra Jesus til å steine henne. I stedet sa Jesus til dama: «Heller ikke jeg fordømmer deg.» (Joh. 8:3-12)

Men – tilbake til Matteus kapittel 19. Teksten begynner sånn: «Noen fariseere kom for å sette ham på prøve.»

På prøve!

Jesus forklarte sitt synspunkt på skilsmisse sånn: «Fordi dere har så harde hjerter, har Moses tillatt dere å skilles fra konene deres.» Skilsmisse var noe bare menn fikk ta ut, og Jesus var langt fra fornøyd med hvordan de praktiserte det. Ofte sendte mennene gamle og rynkete koner på dør for å bytte til en nyere modell, omtrent som en kjøper bil i dag. Mennene gav ikke noe skilsmissebrev, og da kunne heller ikke kona gifte seg på nytt. Dét var Jesus imot.

I menigheter som er mer enn gjennomsnittlig opptatt med å følge reglene, oppfattes ofte skilte kristne som annenrangs kristne. Jeg har selv sittet i sjelesorg med flere, og jeg må nok ta ansvaret fordi jeg har gitt flere min velsignelse til å gifte seg på nytt når andre pastorer eller eldste ikke gjorde det. Alle jeg snakket med, fikk et bedre liv med en ny partner enn de hadde alene.

Fariseerne blant oss vil ikke ha noe av sånt. Reglene er litt sånn som at «så lenge du sitter stille i kirkebenken, gjerne gir raust i kollekten også, er det greit. Men du kan aldri få noen lederoppgaver. Glem jakten på ny partner. Du fikk én sjanse i livet, og du ødela den. Du har altså misbrukt din sjanse, og nå skal vi i kjærlighet minne deg om din synd resten av livet.»

Hvor finner vi Jesus i dette bildet? Synes Jesus skilsmisser er OK? Nei. Men han støtter heller ikke evig straff av de som ikke klarte det første samlivet. De får en sjanse til.

DU får en sjanse til.

Kanskje blei du skilt. Men du trenger ikke bli avskiltet.

Husk hva som står midt i Bibelen, da, når noen prøver å slå deg i huet med et løsrevet bibelvers:

«SUMMEN av ditt ord er sannhet.» (Salme 119:160a)

(Utdanningen min førte for øvrig aldri helt fram til full ordinasjon. Siste runde var Veien til prestetjeneste (VTP) — Ordinasjonssamling 2 (O2). I ettertid har jeg lurt på om det blei for mange ritualer, for lite Jesus. Biskopen ville ha meg, men ville jeg egentlig ha kjerka?)

Førstemann (antagelig) som laga memes om HVA JESUS IKKE SA heter Paul Ellis i boka «Stuff Jesus Never Said». Victor Skimmeland – Copyright © 2017 har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Alt materiale på disse sidene som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.