Blir du lett krenka?

Blir du lett krenka? Da går du mørke tider i møte. Det kommer ikke til å bli bedre framover for en som vil være tydelig kristen.

MENIGHET | preacher.no | Victor Skimmeland | 30. november 2017

Noen kristne blir uhyre lett såra. Her skal du få møte to av dem.

I en sammenheng sa jeg hva jeg mente om moderne lovsang. Jeg syntes ofte det var monotont. Ensformig. Jeg nevnte en utenlandsk lovsanger som hadde over 20 album bak seg på det tidspunktet.

«Tenk deg,» sa jeg, «samme låta tolv ganger på ei plate, i små variasjoner, men samme. Tjue album. Det blir tohundreåførti, det!»

Trur’u duden blei såra?

Vel, he had it coming, som de sier over there. Han prøvde seg først. Kristne tungrockere var egentlig noe menigheida burde holde seg langt vekk fra. Kun lovsang holdt mål. Ennå hadde vi ikke snakket om kristenrockens tipp-tipp-oldefar, orgelmannen Johann Sebastian Bach. (Ja, selvfølgelig går det en linje fra Bach via Deep Purple til lovsangen i Alpha-menigheten i Holy Trinity Brompton i London, Nicky Gumbels hjemmemenighet i London. Her spilles orgelet sammen med fioliner, slagverk og blytunge gitarriff.) Jeg er selvfølgelig også et barn av min kristentid, så Larry Norman, Petra og Stryper er obligatorisk lytting for å nå min egen ekstase. Nå tør jeg ikke en gang nevne at jeg også hører på Avenged Sevenfold.

Altså, såre kristne.

KRENKA? Blir du krenka av noen som synes Stryper er den beste kristne musikken, går du mørke tider i møte. Pressfoto: Stryper.

Vil du høre om en til?

Jeg har aldri gått så mye rundt i andre menigheter, men holdt meg der jeg hører hjemme. Når jeg ikke preker, da, men da blir man uansett bare kjent med fans og groupies.

Denne fyren var tilhenger av å gå litt rundt, bli kjent med alt Guds folk, som han sa. Da spurte jeg: «Trofasthet, da?» Reaksjonen jeg fikk, fortjente jeg ikke.

Om å bli krenka

Jeg skriver ikke om de store og alvorlige krenkelsene. Dette handler ikke trusler mot liv og helse, voldtekt og så videre. Det jeg skriver om er mye mindre.

Problemet er at vi har blir så lett såre at ganske mye etter hvert blir definert som krenkelser.

Det er en grunn til at Jesus kommer med en aldri så liten oppfordring: «Slår noen deg på det ene kinnet, så by fram det andre også.» (Lukas 6:29)

Det er allerede alt for mye krig i verden til å la seg krenke av småting. Derfor kan det av og til være greit å la være.

Ikke for det – Jesus lot seg ikke herse med. En gang han faktisk fikk en knyttneve solid plantet i ansiktet, snudde han ikke bare hodet og ba om et slag til. Tvert imot, hans stanset soldaten med noen velvalgte ord: «Hvis jeg sa noe galt, så før bevis for det! Men hvis det var sant, hvorfor slår du meg da?» (Johannes 18:23)

Det kommer ikke til å bli lettere å være kristen. Det er åpen jaktsesong på folk som tør å tro på Jesus og si det høyt. Er du tydelig på hva du tror, får du snart høre hvem du er. Så er det fritt fram for å hetse deg. Joda, det skal bli tøffere framover. Venn deg til litt krenkelse uten å ta deg nær av småtteri.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.