Amerikansk sykehus fant ny behandling mot føflekkreft

FØFLEKKREFT Forskere ved Mount Sinai-sykehuset har oppdaget genmarkører som kan bidra til ny behandling av føflekkreft med spredning. Behandlingen er viktig fordi den allerede er blitt forsøkt på pasienter — med gode resultater.

HUSK >> LIK og FØLG Victor Skimmeland er PREACHER.no på FACEBOOK

Forskere ved Mount Sinai-sykehuset i New York har funnet genmarkører som kan skape nye behandlinger for føflekkreft med spredning. Resultatene av forskningen ble nylig publisert i tidsskriftet Molecular Cell. Funnene er viktige fordi forskningen har overlevd den innledende laboratorietestingen og allerede er blitt prøvd ut på pasienter — med gode resultater.

Forskningen undersøkte et gen med betegnelsen AMIGO2 og følgegenet PTK7. Dette er andre mekanismer enn de genene som brukes i medisin rettet mot BRAF- og CTLA4-genene som den nyeste, tilgjengelige medisinen i dag rettes inn mot.

Fram til nå har lite vært kjent om hvilken rolle AMIGO2-genet spiller for utviklingen av kreft, men forskerne ved Mount Sinai oppdaget at AMIGO2 og PTK7 er nødvendige for at føflekkreftcellene skal kunne vokse og overleve.

Nye molekylhemmere

Forskningsprosjektet utviklet nye molekylhemmere — eller antistoffer — som slår av genene AMIGO2 og PTK7, som begge ble funnet i cellemembranene i føflekkreften. Målrettede terapier mot PTK7 har allerede blitt testet i kliniske studier mot faste svulster, så grunnlaget er nå til stede for å utvikle nye og effektive medisiner mot føflekkreft.

– Føflekkreft er den mest aggressive formen for hudkreft og rammer stadig flere pasienter, sier studiens hovedforfatter, dr. Emily Bernstein, som er professor i kreft og hudsykdommer ved Tisch Kreftinstitutt på Icahn School of Medicine ved Mount Sinai-sykehuset.

– Selv om immunterapier og målrettet behandling har gitt en dramatisk bedring i overlevelse for flere pasienter med føflekkreft og spredning, gir disse behandlingene fremdeles store og giftige bivirkninger. De virker dessuten bare på et mindretall av pasientene. Med så store begrensninger trenger vi nye behandlinger. Dette understreker hvor viktig vår forskning har vært for å identifisere nye genetiske brytere som stanser spredningen av føflekkreft.

Føflekkreft sterkt voksende

Roald Nystad, leder i Føflekkreftforeningen, forteller at sykdommen er sterkt voksende her i til lands. Bare fra 2015 til 2016 fikk fjorten prosent flere denne kreftdiagnosen, ifølge Kreftregisterets årsrapport, som ble sluppet tidligere i november.

– I tidlige stadier behandles sykdommen med lokal kirurgi og kontrolleres måtelig godt for de fleste, men ved spredning øker dødeligheten dramatisk, sier Nystad. Han lever selv med føflekkreft, men har god kontroll på sykdommen.

– Siden dette ser ut til å være den mest hurtigvoksende kreftformen i Norge i øyeblikket, er det viktig å finne flere og mer effektive behandlinger. Vanlig kreftbehandling har omtrent ingen virkning på føflekkreft, sier Nystad.

Mount Sinai er New Yorks største helsebedrift og omfatter sju sykehus i tillegg til et ledende forskningssykehus. Foretaket teller også et stort nettverk av helseklinikker i delstatene New York og Florida. Mount Sinai er det fremste jødiske helseforetaket i USA og internasjonalt ledende på en rekke områder.

LES FLERE SAKER FOR KUNDE >> Føflekkreftforeningen

Øvrige kilder

>> Saken ble først publisert i en pressemelding 27.11.17 fra Mount Sinai-sykehuset.
>> Saken ble også omtalt 27.11.17 i EurekAlert!

KUN TIL DEMOBRUK — FOR KUNDE.
First published on client’s site at Føflekkreftforeningen.
All rights reserved © 2018 Victor Skimmeland. Victor Skimmeland is a former journalist and theologian. After contracting melanoma he was decommisioned and now lives off an early retirement. He’s fighting this horrible disease as a part-time contributor to various charities and as a blogger. No part of his texts may be copied or reprinted for commercial gain. However, all stories are meant to be shared and used but do please reference the source. For other than non-commercial use please obtain advance permission in writing.