Hjertemedisin

—Når jeg tenker på Gud, fylles mitt hjerte med så mye glede at notene hopper og danser idet de forlater min penn. Siden Gud har gitt meg et lykkelig hjerte, tjener jeg Ham med en lykkelig ånd. Slik lød ordene fra komponisten Franz Joseph Haydn.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 18. desember 2017

Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet utgår fra det.
– Ordsp 4:23 (Bibelselskapet 1978/85)

Bibelen hadde nok noe å si til Haydn, som også gjorde at han frydet seg så ofte. Fordi komponisten tok vare på hjerteforholdet sitt, var han også i stand til å levere vakker og nyskapende musikk. Og Gud frydet seg sikkert over musikken. Gud fryder seg nemlig over den som ærer ham. Gud fryder seg over en lykkelig ånd.

Innoldet er viktigere enn innpakningen

Et menneskes hjerte er det viktigste for Gud. Guds Ord forteller oss nemlig at Han ikke ser på de tingene vi er mest opptatt av, så som rikdom, suksess og ytre skjønnhet. Gud bryr seg i det hele tatt ikke svært mye om det ytre. Han ser til hjertet ditt. Samuelsboka sier rett ut hva Gud leter etter hos et menneske:

Se ikke på hans utseende og på hans høye vekst! [..] Jeg ser ikke på det mennesket ser på, for mennesket ser på det ytre, men Herren ser på hjertet.
– 1Sam 16:7 (Bibelselskapet 1978/85)

Bibelen forteller hvor viktig det er å ta vare på hjertet. Nå vet vi altså hvorfor. Gud er mer opptatt av innhold enn av innpakningen.

Når du så vet dette, kan du også slutte å være opptatt av å “selge” deg inn til Gud med en flott innpakning. Innholdet skinner nemlig gjennom ditt ytre.

Har ditt hjerte det vondt, kan Gud hjelpe deg. Har ditt hjerte det godt, er hver dag en fest.

Alle den ulykkeliges dager er onde, men et glad hjerte er et stadig gjestebud.
– Ordsp 15:15 (Bibelselskapet 1978/85)

Hvordan ta vare på hjertet ditt

Hvordan kan du så ta vare på hjertet ditt og være glad?

Særlig Ordspråkene gir oss mange nøkler. Du skal ikke fylle hjertet ditt med bekymringer, men med glade ord (Ordsp 12:25 og 16:5). Gud kaller deg også til renhet og vennlig tale, og til rettferdighet (Ordsp 22:11 og 23:19).

Dette er positive skritt på veien til et glad og lykkelig hjerte.

Når hjertet ditt har det godt, vil du føle at selv vanskeligheter blir lettere å takle. Selv om Bibelen gir mange visdomsord med på veien til et bedre liv, er det nok ikke så dumt å starte med nettopp hjerteforholdet ditt.

Er du ennå usikker? Be Gud vise deg hvordan du kan få et lykkelig hjerte, uansett hvilke utfordringer og vanskeligheter du måtte møte.

La oss be sammen

Far,

Hjelp meg å få et glad og lykkelig hjerte. Ta bort bekymringer som av og til plager meg. Ta også bort den stolthet som fører meg til fall og fortvilelse igjen og igjen.

Gi meg i stedet et rent hjerte som er til glede for deg. Hjelp meg å gjemme dine Ord i mitt hjerte, slik at jeg kan bevare dem og stadig ha fest og glede i mitt indre.

Amen.


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.