Ta en for laget

NRK har «tatt en for laget.» Institusjonen har mistet hver femte radiolytter i løpet av 2017. De tenker kanskje som ei statskjerke?

MEDIA | preacher.no | Victor Skimmeland | 27. desember 2017

Jeg er en av radiolytterne. Jeg hører fremdeles på radio, men da NRK slukket tilgangen til sine kanaler og ville tvinge meg til å oppgradere til DAB+, skjedde noe annet.

Det samme som har skjedd de siste femti årene i Den norske kirke. Min kirke.

Folk blir borte. Det gjøres ikke så mye for å få dem tilbake.

Først radio.

Joda, jeg kjøpte to DAB-radioer. En kompaktradio som var dyr og er dårlig. Dessuten nye hørselvern som kan brukes til snøfreser, motorsag og liknende.

Så oppdaget jeg for alvor Internett-radio. I tillegg til podcast. Jeg oppdaget også alle radiokanalene som sendes på TV. NRK konkurrerte ikke lenger med tanketom skravleradio eller «music non stop»-radio.

I dag har jeg et ikon på radiodisplayet i bilen. Der står det Radio CARACOL. CARACOL er spansk og betyr direkte oversatt sneglehus. I Colombia bruker de ordet om konkylier. Sånne som du legger inntil øret og later som du kan høre lyden av alle verdens hav. Samtidig står CARA for ansikt, og COL er forkortelsen for Colombia. «Ansiktet av Colombia.»

Jeg hører selvfølgelig annet på Internett-radio, men dette symbolet — CARACOL — beskrev situasjonen best. Jeg får inn suset og bølgene fra alle verdens hav. Og land. Kanaler og podcaster. Favorittappen min heter Podbean. I tillegg til Spotify.

MISTER LYTTERE. NRK har mistet hver femte radiolytter etter at de slukket FM. Illustrasjonsfoto.

Nå velger jeg selv hva jeg vil høre på. NRK velger ikke lenger for meg.

Det er ikke fordi jeg vil melde meg ut av samfunnet. Tvert imot, dette skjedde med NRK’s hjelp. De tvang meg.

Jeg kommer til å se mindre på såkalt «lineært» TV neste år også. De siste årene har vi hatt RiksTV, for det kunne vi bruke både hjemme og på hytta. Nylig gav RiksTV beskjed om at prisen for billigste pakke skulle opp tjue prosent, til seks tusen kroner i året.

Nei, takk, tenkte jeg, og sa opp abonnementet. Jeg får uansett NRK, lokal-TV og et par kristenkanaler gratis — når jeg gidder. I tillegg til masse radio.

Hva jeg skal bruke pengene jeg sparer til? Mobilt bredbånd på hytta, vel! Et tresifret antall gigabyte hver måned koster ikke mer enn RiksTV, og nå får vi også tilgang på YouTube og Netflix på hytta. Som hjemme, hvor vi allerede har fibernett uten TV. Mer skal ikke til før husets ungdom gjerne drar på hytta igjen.

Men, tilbake til starten. NRK synes det er helt greit å miste noen lyttere. Det har NRK til felles med mange menigheter. De mister medlemmer. Vi blir ikke flere kristne i Norge. Og det er visst greit.

Så til kjerka.

Du har allerede skjønt poenget mitt. Folketallet i Norge går opp. Medlemstallet i Den norske kirke faller dramatisk over tid.

Kjerka gjør tydeligvis ikke nok for å beholde medlemmene.

Hva var det Jesus sa? Var det ikke noe om å la de 99 sauene bli igjen på beite og gå ut og leite etter den siste?

Jeg stopper der. Så kan du selv tenke over om din egen kirke gjør nok.


Jeg leste saken om NRK i Aftenposten.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.