Hva? Jeg bekymra?

Gi dine bekymringer til Gud, så vil Han ta vare på deg. Han tillater nemlig ikke at den som følger Ham, faller. (Fritt etter Salme 55:23)

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 15. januar 2018

–Bekymre dere ikke for hvordan dere skal orke livet. Hvordan dere skal få mat og drikke eller klær å ha på dere. Visst nok finnes det viktigere saker i livet enn mat og drikke og klær?

Slik sa Jesus det rett ut, og slik ble ordene hans gjengitt i “En Levende Bok”, som kom ut for en del år siden. (Matt 6:25)

Oppmuntringer fra Gud er alltid velkomne. Daglig stress tar lett overhånd, men et oppmuntrende ord gjennom en “bror” eller “søster” minner oss om at Gud likevel har kontrollen.

Han er suveren. Han veit når spurven faller til jorda. Han har telt hårstråene på huet ditt. Han har kledd bakken med blomster. Derfor kan Han si:

– Ta det kult! Vær ikke bekymra for mat, drikke, penger, klær. Det ordner seg.

Nå kjente du nesten hvordan Jesus gav deg en vennlig klapp på skuldra, ikke sant? Eller…?

Tunge bud — eller løsningen?


Hvor ofte er det ikke lettere å bekymre seg? Da blir dette et slags ellevte bud på steintavla.

Vel, kanskje har ikke Jesu bud akkurat samme ordlyden som et solid “Du skal ikke”. Kanskje høres det det ikke like altomfattende ut som et rungende “Gå ut i hele verden”.

Likevel er det uten tvil et bud. Et påbud.

– Vær ikke bekymra! sier Jesus.

Fra Paulus kommer de samme ordene som et ekko:

– Vær ikke bekymra for noe!

Det stanser ikke som et påbud. Dette er nemlig en frigjørende setning. Vi kan slippe å holde på med noe vi likevel hater som pesten. Hvem liker vel egentlig å bekymre seg?

Paulus gir oppskriften på hvordan du skal slippe. La oss lese hele verset nå:

– Vær ikke bekymra for noe. I stedet skal dere be om alt. Fortell Gud hva dere trenger, og glem ikke å takke ham for svar. (Filipperbrevet 4:6, En Levende Bok)

Slapp av! Gud veit det likevel


Prøver vi med våre bekymringer egentlig å antyde at noe kunne komme til å skje uten at Gud vet om det? Neida, Gud vet alt.

Tilsynelatende tragedier “ødela” for Josef, Moses, David, Jesus, Paulus og mange andre, men Gud vendte problemene til noe godt (se også Romerne 8:28).

Alle kunne de nok ha hatt sine gode grunner til å bekymre seg, når de så hvilke omstendigheter de stod oppe i. Likevel ser vi i ettertid tydelig Guds plan for hver og en av dem.

Slik er også livet ditt. Selv om du ikke ser det nå, vil ettertiden vise deg at selv prøvelser ble snudd til noe godt. Derfor er Jesus så sterk i sine ord:

– Vær ikke bekymra! er Hans påminnelse til deg i dag.

Bekymringer tar ikke bort morgendagens plager, men tømmer dagen i dag for kraft.
– Charles Spurgeon

Vi vet også at alt som skjer med oss, tjener til vårt beste hvis vi elsker Gud og lever i hans plan. (Romerbrevet 8:28, En Levende Bok)


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.