Uten innsats–ingen gevinst!

Tenk om du hadde glemt å levere inn kupongen? Hvordan ville livet ditt vært uten at du turte å satse?

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 29. januar 2018

«Hver og en skal prøve sin egen gjerning. Han skal ha sin ros av det han selv har gjort…»
– Galaterbrevet 6:4

Jeg har hanglet med feber og forkjølelse de siste par ukene. Jeg kan ikke engang skylde på kreft, for seinest i forrige uke fortalte kreftlegen min meg nok en gang at hun ikke finner spor av kreft i kroppen. Bare synd jeg ikke kan dra kreftkortet og påberope meg beskyttelse mot influensa. Vaksina var heller ikke så god i år. Men, OK, nå er jeg i gang igjen. Her får du MANDAKTen.

Jeg har aldri vært noe særlig glad i lotterier eller tipping. Til det leste jeg kanskje for mye statistikk da jeg studerte første gang. Eller kanskje er det min vanlige mangel på vinnerlykke som slår inn? I alle fall bruker jeg aldri penger på lotto eller tipping.

For noen år siden så jeg en reklame som stilte spørsmålet: «Tenk om du hadde glemt å levere inn kupongen!»

Dét spørsmålet skjulte viktig livsvisdom! Sikkert mer enn avsenderen hadde tenkt på.

Jeg tror ikke at livet er en serie med tilfeldigheter. Livet er ikke noe lotteri.

I stedet tror jeg det finnes en sammenheng mellom innsats og resultat.

Loven om å så og høste

I Bibelen finnes det et begrep som blir omtalt som loven om å så og høste. (Du kan lese om prinsippet i kapittel 13 i Evangeliet etter Matteus.)

Jo visst, det kan være skremmende å satse. Jeg er selv i den situasjonen. Jeg er inne i andre året av en kreftbehandling jeg kanskje ikke trenger, og som har ganske store bivirkninger.

Men, tenk om det går bra? Tenk om det er lurt å forebygge mot nye kreftanfall!

Ja, tenk det. Da kan det vise seg at innsatsen gir avkastning. For det er faktisk et samsvar mellom innsats og gevinst. I lotterier, som jeg altså har liten sans for, er det ikke mulig å vinne uten at man kjøper lodd. I livet er det heller ikke mulig å oppnå noe uten å satse.

Loven om å så og høste er ikke bare en åndelig lov. Det er en allmenn lov. Uten at noen sår, kan heller ingen høste. Dersom du ikke tør risikere å involvere deg, vil du heller aldri få vite hva du kunne ha oppnådd.

Veien til framgang er sjelden uten risiko, men det er sannelig ikke veien til nederlag heller. Men Paulus vil altså oppmuntre deg i innsats du velger å gjøre:

«Hver og en skal bedømme det han selv har gjort, og få ros for sin egen innsats, ikke for det andre har gjort.» Sier Paulus.

Uten innsats – ingen gevinst!


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.