Beskytt deg mot solen i vinterferien

FØFLEKKREFT Vinterferien er her, og mange nordmenn reiser på fjellet eller til Syden i ukene 7, 8 eller 9. Hudlegespesialist Nada Rakovan gir gode råd og avkrefter noen myter om soling.

Nada Rakovan er hudlegespesialt med doktorgrad. Spesialistgodkjenningen fikk hun for fire år siden, og nå driver hun Hudlegekontoret i Larvik, som også har offentlig driftsavtale.

Vi hører ofte myten om at vi nordmenn trenger å sole oss så mye vi kan for å få nok D-vitaminer.

– Det stemmer nok ikke, avkrefter Rakovan.

– Vi som er lyse i huden, klarer oss med ti minutter daglig sol på ansikt og armer, uten beskyttelse. Det gir nok vitaminer gjennom hele solsesongen.

Vinterferie

Vinterferien nærmer seg. I ukene sju, åtte eller ni avvikler skoler over hele landet vinterferie, og familier drar ofte til fjells eller Syden.

– Det er viktig at du smører deg godt hvis du skal ut i solen, mener Nada Rakovan.

– Her i Norge bør du bruke minimum faktor 15 i solen, mens det i Syden er nødvendig med faktor 30 eller høyere. I tillegg er det viktig å ta på hatt når solen er sterk.

At snøen reflekterer mye sol, betyr at man må være ekstra påpasselig med beskyttelsen. Vintersolen i Norge er likevel ikke så sterk som sommersolen i Syden, men dr. Rakovan påpeker at man må bruke MINST faktor 15 i Norge.

Solarium

Mange nordmenn tar solarium, dels for å få en fresh farge, dels for å få vitaminer gjennom vinteren. Nada Rakovan avkrefter en myte med en gang.

– UVA-strålene i solarium gir INGEN D-vitaminer! understreker hudlegen.

– Solarium beskytter heller ikke huden mot solbrenthet. Å ta solarium før man skal til Syden er dermed bortkastet fordi kroppen ikke får god nok beskyttelse mot UVB-strålene. Solarium er ingen god kilde til D-vitaminer, og de øker også risikoen for føflekkreft.

Dagens solarier er både skadelige og stråler i all hovedsak med UVA-stråler, som altså ikke gir hverken D-vitaminer eller beskyttelse. Solbrentheten kamufleres bare i underhuden, under brunfargen skapt av UVA-strålene i solsengen.

Huden eldes, risiko for føflekkreft

I tillegg til at solarium øker risikoen for føflekkreft og andre skader, blir også huden tidlig gammel.

– Ja, bruk av solarium gir deg flere rynker, og huden blir mindre fleksibel og myk, bekrefter hudlegespesialisten.

Solarium er altså ikke det lureste man kan ta hvis man vil holde et ungdommelig utseende så lenge som mulig. Solarium og soling uten beskyttelse er også skadelig på andre måter. For å forebygge føflekkreft, som i verste fall er dødelig, anbefaler Nada Rakovan å beskytte seg så tidlig som mulig.

– Det er viktig å beskytte seg allerede fra man er barn. Barn under ett år må aldri utsettes for direkte sollys, og alle må uansett bruke nok solbeskyttelse. Det er spesielt viktig at foreldre passer på barna så de ikke blir solbrent, og ungdom må også beskytte seg mot for mye sol.

Dr. Rakovan anbefaler også at folk tar pause fra solen mellom klokka 12 og 15.

Solfaktor er ferskvare

Føflekkreftforeningen minner om at solkremer svekkes over tid. Har solkremen stått i skapet siden i fjor, er det en god forsiktighetsregel å trekke fra halvparten av faktoren. Som tommelfingerregel har faktor 15 bare faktor 8 etter ett år, mens faktor 30 har faktor 15. Er solkremen eldre enn ett år, bør den kastes. Da er det lite solbeskyttelse igjen i kremen.

Også solkrem som selges i butikkene kan være gammel. Sjekk alltid dato på flaskene, og velg den nyeste. Er du usikker på hvor gammel kremen er, er det tryggest å velge høyere faktor.

Det er også viktig å smøre seg ofte. Noen kremer holder bare et par timer før nytt lag må påføres. Andre kremer holder lengre. Les bruksanvisningen, og oppdater deg gjerne på forbrukertester. Noen kremer tåler heller ikke vann særlig godt, så det kan være viktig å smøre seg på nytt etter bading.

Bildetekst:
GIR RÅD. Hudlegespesialist Nada Rakovan i Larvik gir råd om solvett før vinterferien. Foto: Victor Skimmeland.All rights reserved © 2018 Victor Skimmeland. Victor Skimmeland is a former journalist and theologian. After contracting melanoma he was decommisioned and now lives off an early retirement. He’s fighting this horrible disease as a part-time contributor to various charieties and as a blogger. No part of his texts may be copied or reprinted for commercial gain. However, all stories are meant to be shared and used but do reference the source. For other than non-commercial usess please obtain advance permission in writing from the author.