Det påsken egentlig handler om

Like sikkert som jula kommer, kommer diskusjonene om julegudstjenester. Så er det egentlig påsken som er det sentrale i kristen tro.

PÅSKE | preacher.no | Victor Skimmeland | 23. mars 2018

Berg skole ligger bare noen få kilometer fra her hvor jeg bor. Over bygrensen fra Sandefjord til Larvik, deretter noe få kilometer i retning Stavern. Skolen har skjønt det. Evangeliet handler om påsken, ikke jula.

Berg skole i Larvik har ikke skolegudstjeneste til jul. Det er sånn det blir avisoppslag om. Avkristning! Islamifisering! Norges undergang!

Sånt er selvfølgelig bare tull. Når skolene slutter med gudstjenester, er det resultatet av at kirken ikke har gjort jobben sin gjennom tiår.

Berg skole har skjønt at evangeliet ikke handler om jula, men om påsken. Jesu død og oppstandelse er sentrum i kristne tro, og uten Jesu død og oppstandelse er alt det vi kristne holder på med, meningsløst. Hvis vi skal høre på Paulus. (1. Kor. 15:17)

Østlandsposten forteller i dag (lenke | PDF) at Berg skole markerte påske med stor, selvkomponert skolegudstjeneste

Da kirkeklokkene hadde sluttet å ringe, kom «Jesus» ridende inn på et treesel. På hver side av midtgangen stod elever og vifter med selvlagde palmegreiner. Barna hadde lært om det som skjedde palmesøndag. Jesus ble hyllet som konge da han kom ridende på et esel inn til Jerusalem. Etterpå gikk det slag i slag med klassetrinn som opptro med sang, selvskrevne bønner, opplesning om påskens symboler og dramatisering av både skjærtorsdag, langfredag og påskedag.

De første kristne feiret heller ikke jul, men påske. Det kan du lese om i dette blogginnlegget.

I helligdagene fram til påske skal preacher.no skrive om noen av begivenhetene du har hørt om mange ganger. En god historie kan som kjent ikke gjentas for ofte.

God påske!

PÅSKE. Evangeliet handler ikke om jul, men om påsken. Foto: Kristina Hvarnes Andersen.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.