Verdensdagen for sosiale medier

Det er søndag, og jeg burde fattet meg i korthet. Kun sitert dagens vers fra Bibelselskapet. I stedet får du litt om den katolske verdensdagen for sosiale medier.

SØNDAG | preacher.no | Victor Skimmeland | 13. mai 2018

I dag skriver jeg bitte, litte grann lengre enn de siste søndagene, og betydelig lengre enn da jeg begynte å blogge. Da hadde jeg fullt ut søndagsfri.

Det er nemlig verdensdagen for sosial kommunikasjon i dag.

Overskriften på innlegget er smått misvisende, men kunne vært profetisk. Verdensdagen feires i år for 52. gang, og denne gang oppfordrer paven til kamp mot falske nyheter. #FakeNews. Jadda.

Visst er dagen katolsk. Det er katolikkene som holder oss med verdensdager.

Dagen var egentlig en markering av såkalt fredsjournalistikk, i motsetning til den konfliktsøkende og konfliktskapende journalistikken. Som tidligere journalist må også jeg få lov til å markere en sånn dag, ikke sant?

Dagen har også et norsk opphav. Professor emeritus Johan Galtung, den nå lett falmede fredsforskeren, tok initiativ til en ny type journalistikk etter konfliktene i Kongo og på Cuba tidlig på sekstitallet. Den gang fungerte norske aviser som mikrofonstativ for USA i det «helliges tjeneste» — kampen mot verdenskommunismen. Den katolske kirke tok poenget og laget tidlig en markeringsdag.

Galtung er lettere falmet, skrev jeg. Dels har han kjempet for lenge, og kriger koster. Han talte fredens sak i Norge da Arbeiderpartiet ennå styrte landet alene og selv var blant krigshisserne som overvåket mistenkelige individer i stor skala. Dels har Galtung også vært mindre heldig med noen utspill på sine eldre år og blitt tillagt noen mindre politisk korrekte holdninger. Jeg velger å ikke gå i detalj.

At Galtung ennå tenker klart, er imidlertid intervjuet med Vatican News bevis på. Du kan lese det her i svensk språkdrakt (lenke | PDF).

Anbefales.

God søndag i sosiale medier.

Og: Min unnskyldning for å skrive litt lengre enn vanlig på en søndag, min selvpålagte fridag, er at jeg faktisk skrev teksten på lørdag og la den til forfall. På web’en lå den ute kl. 00:05. På Facebook ventet jeg til kl. åtte. Også på forfall fra lørdag.

Den egentlige evangelieteksten for denne søndagen er Den lille bibel og litt til. Den leser du hos Johannes (3:16-21).

På tide å joine bloggen, venner. Kom igjen, bli en STALKER! Følg oss her.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først — hvis du oppgir full kildehenvisning.