Bursdag og bønn

Kona har bursdag i dag. Selve feiringen fikk vi unna på lørdag, og allerede i går reiste kona bort med jobben. Jeg markerer bursdag og bønnedag her i MANDAKTEN.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 14. mai 2018

Bursdager er rare greier. I min familie har det vært så innarbeidet at jeg ikke feiret dagen selv, at rutinen blei for mye å forandre på for mine nærmeste.

Bursdag viktigere enn kreft

Etter at jeg fikk kreft, og med den, beskjed om at jeg kom til å leve maksimalt noen måneder til, blei bursdagen viktigere. Med unntak for femtiårsdagen, hadde jeg før samme forholdet til egen bursdag som Jehovas Vitner har. Men altså ikke de siste årene. Hver bursdag blei en seiersmarkering.

Jeg har hatt tre slike markeringer etter at jeg skulle dø. Skjønt feiring… Ikke med familien! Det tar tid å venne nærmeste familie av med tanken på at jeg ikke lenger blir Jehovas Vitne på bursdagen. Dessuten får jeg litt for mye konkurranse. Andrea har bursdag noen dager før meg, kona noen dager etter. Vanligvis er det jeg som setter opp arrangementet og inviterer storfamilien til bursdag til de andre, men så blir jeg nok litt beskjeden. Jeg tror liksom bare at de andre skal gjøre det samme for meg.

Det skjer selvfølgelig ikke. Ønsker vi oss noe, må vi fortelle verden rundt oss om det. De er ikke tankelesere. Og selv om de får beskjed en gang, må de kanskje får den to ganger. Eller tre. Eller fire.

Sånn er Gud også

Gud er på samme måte. Ikke fordi han ikke følger med, men fordi han liker å lære oss noe om oss selv.

Joda, også jeg har lest at Gud selv hjelper når vi ikke vet hva vi skal be om (Rom 8:26).

Samtidig ber Gud oss være tydelige når vi ber. Konkrete. Si hva vi ønsker oss.

Det handler om å tenke gjennom hva vi faktisk ønsker oss. Hjelpe oss å tenke. Og hjelpe oss å bli flinkere til å kommunisere med de rundt oss.

«Vær ikke bekymret for noe, men la i alle ting bønneemnene deres komme fram for Gud i påkallelse og bønn med takk,» skriver Paulus ( Fil 4:6)

Konkret bønn

Peter forteller at vi kan kaste all bekymring på Gud, for Han bryr seg om oss (1Pet 5:7).

Og det var kanskje dette salmeverset Jesus tenkte på da han ba oss søke Guds rike først (Matt 6:33): «Gled deg i Herren! Så skal han gi deg det ditt hjerte trakter etter.» ( Salme 37:4)

Bønn virker. Det har vi Guds egen garanti på: «Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye.» ( Jak 5:16)

Og skulle du nå plutselig lure på hvem som er rettferdig, så er svaret ganske enkelt.

Alle som tror på Jesus er rettferdige.

Det stod nemlig rettferdig, ikke perfekt.

Det er bare å begynne å lese her:

Rom 3:21-22, Rom 10:4, Gal 2:16, Fil 3:9. For å nevne noe.

Be, da vel.

«Når nøden blir til bitterhet, blir den kreft i sinnet. Men når nøden blir til bønn, blir den til en kraft i sjelen»
— Ukjent.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.