Bedre å være stille?

TANKER Så snart en kristen gir etter for fristelsen til å lukke munnen, slukner brannen han en gang hadde i hjertet.

Hva var grunnen til at vi ble så stille? Er det egentlig bedre å holde munn?

Det er lettere. Uten tvil.

Vi lager oss til og med teologi for verdien av taushet når Jesus har kalt oss til å snakke. Og egentlig er det menneskefrykt eller latskap som er grunnen til at vi slutter å snakke.

Paulus visste det!

Som ny kristen opplevde han det selv. Etter en god start ble han kalt inn til eldsterådet i Jerusalem. Nøyaktig hva som skjedde etter at gresktalene jøder ville ta ham av dage, vet vi lite om, men Paulus ble fort parkert hjemme i Tarsos, byen han kom fra. Derfra hører vi ingenting på lenge, ikke før Paulus blir hentet fram igjen fra glemselsen (Apg 11:25-26).

Paulus så det samme hos andre.

Timoteus, den unge gutten som Paulus “tok under sine vinger”, syntes det var lettere å sitte taus i stedet for å gjøre jobben han ble kalt til. Han møtte kritikk og motstand (1Tim 4:14, 2Tim 1:6).

–Forkynn Ordet, skrev Paulus til Timoteus, –stå klar i TIDE og UTIDE, vis til rette, tal til tukt og tal til trøst, med all tålmodighet og iherdig undervisning!

Vi kan kjenne oss igjen i det samme, nesten hver og én av oss. Min første pastor sa det sånn:

–Det er ikke alltid lett å være kristen, men det er alltid rett å være kristen.

Det betyr også motstand.

La oss be om at motstanden kommer fordi vi gjør noe riktig. Ikke fordi vi oppfører oss som idioter. De finnes nemlig. Dessverre.

TALE. Paulus får klar beskjed mens han er i Korint: Du skal tale! (Apg 18:9) Foto: Victor Skimmeland/Olive Tree Bible Reader.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.