Lettere å ape enn å skape

MANDAKT Med fare for å motsi meg selv nå, prøver jeg likevel på et lite rim som utgangspunkt for en kort MANDAKT: Det er lettere å ape enn å skape!

Du tok den. Det er jeg helt sikker på.

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
I Bibelen finner vi to motpoler: Gud og Satan.

Gud er Skaperen. Satan, derimot, kopierer bare. Han kopierer til dels dårlig, og mange ganger forsøker han seg på kopier som bare har til hensikt å ødelegge originalen. Eller ødelegge for originalen.

Satan kan nemlig ikke skape. Han kan bare ape.

Vissheten om at han aldri har skapt noe originalt er vond å bære på. Gud skapte verden og alle skapninger, helt opp til mennesket. Det var originalt. Det er unikt i universet, uansett hvilke forhåpninger vi mennesker har om liv på andre planeter.

Gud skapte mennesket i sitt bilde. Mennesket fikk samme evne til originalitet som Gud har. Hver dag mennesker skaper noe nytt, er en påminnelse til Satan om at han står lavere enn mennesket. Derfor gjør han alt han for å gruse Gud. I mangel på evne til å klå Gud—han klarte det ikke engang da Gud ble menneske—forsøker han å knuse menneskene. Det skapte. Vi skapte.

Teologene holder seg med et filosofisk problem. De kaller det for «det ondes problem». Hvorfor tillater Gud det onde?

Gud plasserte mennesket øverst i sitt skaperverk. Vi ble satt til å styre. Jeg lurer på noe annet enn teologer flest: Hvorfor tillater mennesker det onde?

Jeg tror ikke Gud har abdisert, men fortellingen om Adam og Eva i Edens hage inneholder en også mye dypere sannhet. Mennesket hadde et valg. Mennesket kunne selv velge mellom godt og ondt. Så valgte mennesket ondskap.

Skapelsesfortellingene lærer oss noen grunnleggende sannheter om oss mennesker. Vi tillater ondskap.

Vi teologer stiller feil spørsmål når vi lurer på hvordan Gud kan tillate det onde i verden. Svaret har vi allerede fått. I begynnelsen av Bibelen. Gud tillot ikke ondskap. Mennesket tillot ondskap.

Nå har vi mulighet til å gjøre noe med det onde i verden. Vi kan bekjempe ondskapen. Det er faktisk jobben vår. Inntil Gud selv—i Jesus Kristus—kommer tilbake for å sette et endelig punktum for all ondskap.Vil du være venn med oss? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på Facebook-sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Dette er vignetten som bloggen bruker på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.