Ord som skaper

MANDAKT Ikke undervurdér hvordan ordene dine påvirker andre mennesker. De er nemlig kraftigere enn du ofte tror.

Ordene dine er mektige. Ikke undervurdér kraften i dem. Uansett om vitnesbyrdet ditt er stort eller lite, så påvirker ordene dine den som hører.

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Når du framsnakker noen, vil hun løftes høyere i tankene hos de som lytter. Når du baksnakker noen, kan du rive ned et godt rykte.

Når du jubler, blir du selv glad. Når du klager, river du ned både deg selv og de rundt deg.

Ordene dine har makt!

Ordene dine kan skape mirakler i det hjertet som tar imot. Like sikkert som at bare én fyrstikk kan starte en hel skogbrann når forholdene ligger til rette for det.

La meg gi deg et eksempel:

Ord får konsekvenser

Den engelske kong Henrik IIs berømte ord «Hvem vil befri meg fra den brysomme presten?» førte til drapet på Thomas Beckets, erkebiskopen av Canterbury, i 1170.

Kongens ord var visst ingen direkte ordre, men fire riddere dro likevel fra Normandie til Canterbury hvor de brutalt myrdet biskopen.

Når Jesus snakker om den som har tenkt tanken i sitt hjerte, handler det ikke om en flyktig tanke gjennom hodet. Det handler om en tanke som har grodd seg fast. Som har slått røtter i hjertet ditt. Tankene har blitt ord. De talte ordene forsterker våre tanker. Det talte ord virker selvforsterkende på tankene dine.

Når en politiker oppfordrer til onde handlinger, vil noen før eller senere begå dem. Når en leder latterliggjør en ansatt, legitimerer han at noen mobber andre. Når en predikant maler fiendebilder av mennesker, vet flokken hans med en gang hvem som skal motarbeides. Enten de er muslimer, ateister eller de i flokken som ikke gir nok, ikke er lojale nok, ikke stiller nok opp.

Baktaling får konsekvenser

Ord er viktige. Ord får konsekvenser. La oss derfor passe tungen. Eller tastaturet.

Jakob, Jesu bror, skrev dette:

«Den som ikke snubler og feiler med det han sier, er fullkommen.» (Jakob 3:2)

Det er altså vanskelig å holde styring på ordene.

Bibelen forteller også om en av de mange Herodes-kongene som forlovet seg med ord og endte opp med å hogge hodet av Døperen Johannes.

Ord får konsekvenser.

Den nokså nye YouTube-trenden som kalles Exposed går ut på å beskylde en person for de mest utrolige ting, uten at det trenger å ha noen som helst rot i virkeligheten. En person får ødelagt ryktet sitt. Etterpå gidder ikke YouTuberen engang å si unnskyld. Han kaller det ironi eller satire. Som om det hjelper.

Les også: YouTuber dømt for ærekrenkelser i januar – startet ny mobbekampanje i mars.

Å kalle noen for pedo eller homo eller hore fordi det er et er ‘sånn man snakker’, er heller ingen unnskyldning. Finnes det noen vei tilbake når et godt rykte er borte?

Gjøre det riktige

Har du ikke noe godt å si, trenger du ikke å si det!

Det er kortversjonen av ordene til en filosof som levde for 2.500 år siden. Hans historie skal du få høre i morgen.

Det er egentlig ikke så vanskelig å gjøre det riktige. Noen ganger er det bare nødvendig å holde kjeft.

Så enkelt.

Dagens MANDAKT, altså: Hold kjeft!


Vil du være venn med oss? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på Facebook-sida du får opp!

Vi sender nyhetsbrev igjen så snart ferien er over. Meld deg på i dag, så får du fantastiske nyheter omtrent annenhver uke.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Dette er vignetten som bloggen bruker på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.