En trippel med filter

LIVSMESTRING Her får du en trippel med filter: Har’u hørt hva de sier om Hans?

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
I gårsdagens MANDAKT lovte jeg deg mer. Her kommer’e.

En dag møtte jeg på en bekjent meg. Straks hadde han nyheter å dele.

— Veit du hva jeg nettopp hørte om Hans? sa vennen min.

— Hans? Nei, hva har skjedd, svarte jeg før jeg fikk tenkt meg om. Hans var en god venn.

— Nå skar’ru virkelig høre, dette er saftige greier, begynte kjenningen.

Jeg avbrøt ham kjapt.

— Vent nå litt! Før du sier mer, la meg få stille deg tre spørsmål. OK?

Kjenningen min ble straks litt usikker, men godtok det.

— Det kalles en «trippel filter»-test, fortsatte jeg. Du må svare på tre spørsmål før du får fortelle meg mer om Hans.

Kjenningen ble enda mer usikker, men jeg fortsatte.

— Før du sier noe mer om Hans. vil jeg sjekke det du sier mot disse tre filtrene. Det første filteret er sannhet. Er det du skal fortelle meg om Hans virkelig sant?

— Øøh… Kjenningen min var ikke helt sikker. — Nei, jeg har bare hørt det, så jeg vet ikke, sa han.

— OK, så du vet ikke om det er sant, sa jeg. — La oss sjekke det andre filteret da. Det kan jo være at du likevel har noe bra å fortelle.

Det andre filteret er godhet.

— Er det du skal fortelle meg om Hans godt, spurte jeg.

— Nei, tvert imot…

— Så det du vil du fortelle meg om Hans er verken sant etter godt, men likevel vil du fortelle det, sa jeg vantro. – OK, du skal få en sjanse til. Det siste filteret: Er det du skal fortelle meg om Hans til nytte for meg?

— Nei, egentlig ikke, innrømmet han sakte.

— Det du vil fortelle meg om Hans er altså verken sant, godt eller nyttig for meg, og likevel vil du fortelle det. Bare usant sladder, altså?

Han sa ikke mer. Han skjønte hvor jeg ville. På ansiktet hans skjønte jeg at jeg nok heller burde jattet med, for nå var jeg den neste han ville baksnakke.

«Vet du hva Victor fikk seg til å si til meg?!»

Jeg tror likevel jeg gjorde det rette. Nå skal jeg straks ta en tur bort til Hans, og jeg skal ikke fortelle ham noen historie.

Teksten du leste her, er ikke min egen. Jeg har riktignok vridd litt på den, men den er egentlig tillagt Sokrates. Sokrates var en gresk filosof som preget mye av tenkningen allerede før Jesu tid. Språket til Sokrates ble brukt til å skrive nytestamentet. Paulus argumenterte som de greske filosofene hadde lært oss. Romerne tok til seg den greske kulturen og erobret verden.

Lærte du noe av fortellingen? Sokrates’ trippel-test er nyttig også i dag.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.