Til oss menn: Fire bud og én Noah

MANDAKT I kjølvannet av #metoo som startet for et år siden, ble mannen utpekt som skadelig for mennesket. Det er ikke uten grunn, og det har vært sånn før. Likevel kan vi ikke slutte å være menn.

Hva er det mannen gjør? Han drikker, forgriper seg, han bruker makt og begår overtramp. I korte trekk er dette en oppsummering av #metoo-kampanjen som begynte for snart et år siden.

(BARE FOR MENN! KVINNER I DAG INGEN ADGANG.)

Blogg-ferien er over. Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Mannen drikker, forgriper seg, han bruker makt og begår overtramp.

Det er dessverre mye sant i dette. Men det er på ingen måte hele sannheten om mannen.

Jeg kan godt spissformulere litt og si at der kvinner driver med intriger, driver mannen med kriger. Siden noen sikkert vil reagere skarpt på første del av setningen, men være helt enig i andre — også de kvinner som leste hit — skal jeg la være å skrive det. Jeg trekker alt tilbake.

Jeg lar spørsmålet om intriger og kriger ligge.

LIKEVEL KAN DET SYNES som om menn GJØR mer av alt. HAR mer av alt.

Vi menn kan ikke skylde på at samfunnet feminiseres. Joda, noen kaller det feminisering. Andre kaller det seksualisering. Vi menn kan ikke skylde på det, for det er stort sett kvinner som er objekter i et mer seksualisert samfunn.

På den annen side hevder flere at menn trekker det korteste strået ved skilsmisse og barnefordeling. Menn lever kortere enn kvinner. Enslige menn lever enda kortere. Isolert sett stemmer dette. Har så mannen seg selv å takke for århundrer med kjønnsroller hvor mannen var ute på tokt, på jakt, på jobb, på jordet? Fikk kvinnen tiden på sin side og ble den naturlige omsorgspersonen? Det er et spørsmål jeg ikke en gang skal prøve å svare på.

FEMINISERING. Kan mannen fortsette å være mann uten å miste seg selv? Illustrasjonsfoto.

HVILKE IDEALER HAR VI? La oss se på et par ting i Bibelen. Så skal du få et par råd med deg på veien.

Båtbyggeren Noah var idealmannen. Han var en rettferdig i sin samtid. Tygg litt på den: Samtid.

Noah vandret dessuten med Gud. Videre tok han vare på familien.

Men også Noah falt. Fylla hadde skylda. Noah blir kreditert — eller skal jeg skrive tilregnet — alkoholen. Rusmidlene kom med Noah
(1Mos 9:20-21).

Likevel forteller Bibelen at «Noah fant nåde for Herrens øyne.» (1Mos 6:8)

Noah var ikke fullkommen, men han fikk nåde. Han var rettferdig. Han vandret med Gud og bygget som Gud ville.

FULL. Kunstneren Michelangelo (1508-1512) malte det sixtinske kapell i Peterskirken. En an av scenene i taket er av en døddrukken Noah. Foto: Privat.

DET SKAL IKKE VÆRE LETT. Bibelen har faktisk flere bud til oss menn enn til kvinner. Leser vi grunnteksten, ser vi at flere av budene i Moseloven var noe jeg vil velge å kalle testosteron-bud. Eller — bud først og fremst til mannen.

La oss starte bakfra i De ti bud.

 • 10. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle (hustru), eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste.
  (Det er ganske udiskutabelt hvilket kjønn budet snakker til, ikke sant?>
 • 9. Du skal ikke begjære din nestes eiendom.
  (Kun menn hadde eiendom.)
 • 6. Du skal ikke bryte ekteskapet.
  (Kun menn kunne kreve skilsmissebrev.)
 • 5. Du skal ikke slå i hjel.
  (Kun menn bar våpen, og drap i krig og etter rettergang var lov var ikke “å slå ihjel”. Kvinner ble dessuten regnet som det svakere kjønn og deltok ikke i krig.)

Fire av de sju budene som handler om menneskers forhold til hverandre — de første tre handler om forholdet til Gud — er altså bud til MENN!

De fire testosteron-budene.

Har Gud lagt et ekstra ansvar på oss menn?

DET FINNES NEPPE noen enkel konklusjon. Jeg ser heller ingen enkel løsning.

Selv ble jeg alvorlig kreftsyk for tre år siden. Jeg har mistet viktig tid med min datter. Barnvernet flyttet våre fosterbarn. Jeg har også lagt tunge byrder på min kone. Det jeg likevel vet — og prøver å leve etter — er de fire testosteron-budene:

 • Lev etisk og moralsk, uten å misunne det som kunne ha vært.
  (Dette er bud ni og ti, og både etikk og moral.)
 • Redd familien, om jeg kan.
 • Drep ikke, hverken med ord, handling eller holdning.

Dette er det beste jeg kan prøve. Som en redusert mann har jeg fremdeles kontroll på dette.

Jeg vil være en Noah i mitt eget liv. Selv om jeg en tid holdt på å drukne i motgang og kreftsykdom.

Sånn.

KOMMENTER, LIK OG DEL SAKEN FRA VÅR FACEBOOK-SIDE. KLIKK HER.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi til å like og dele. Tusen takk.

TIL MANNEN. Dette er summen av alt du har hørt: Frykt Gud og hold hans bud! -Fork. 12:13

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.