Trosfrihet under press over hele verden

AKTUELT Kristne er under press i store deler av verden. For mange kan troen koste livet, i tillegg til økonomisk press, diskriminering eller annen type forfølgelse.

Blogg-ferien er over. Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Hvert år publiseres en rekke rapporter om samvittighets- og trosfrihet over hele verden. Amnesty International er blant de mest kjente. USAs internasjonale kommisjon for religionsfrihet (United States Commission on Religious Freedom — USCIRF) regnes som en av de beste når det gjelder forfølgelse av kristne. Nå foreligger deres rapport for 2018.

Nok en gang påviser USCIRF at kristne er mer utsatt for forfølgelse enn troende fra andre religioner. Dette kan ha sammenheng med at kristne finnes over hele verden i større grad enn noen andre religioner. Samtidig er kristendommen ekskluderende i den forstand at den sier klart at det ikke finnes noen annen vei til frelse enn tro på Jesus Kristus.

I tallene er ikke medregnet mennesker som drepes av andre grunner enn på grunn av sin tro. En borgerkrig som har hovedsakelig andre årsaker regnes dermed ikke med som religiøst motivert, selv om kristne eller muslimer dessverre dør.

RELIGIONSFRIHETEN ER MEST BEGRENSET i 16 land i den såkalte kategori 1 (Tier 1). Her er forfølgelsen av kristne størst, selv om mange av landene ikke forfølger mennesker som følger landets egen majoritetsreligion.

Disse landene står på listen over land med mest forfølgelse av kristne:

 • Myanmar (hovedsakelig buddhistisk, men også muslimer forfølges)
 • Den sentralafrikanske republikk (tidligere koloni, naturreligioner påvirker kristen trosutøvelse sterkt)
 • Kina (kommunisme)
 • Eritrea (kommunisme)
 • Iran (islamsk teokrati)
 • Nigeria (flere religioner, etniske og religiøse konflikter)
 • Nord-Korea (kommunisme)
 • Pakistan (islam)
 • Russland (tidl. kommunisme med russisk ortodoksi har en særstilling)
 • Saudi-Arabia (islamsk wahabbisme, dvs. islamisme)
 • Sudan (islam)
 • Syria (islam, borgerkrig)
 • Tadsjikistan (diktatur og tidl. Sovjet-republikk, islam)
 • Turkmenistan (diktatur og tidl. Sovjet-republikk, islam)
 • Usbekistan (diktatur og tidl. Sovjet-republikk, islam)
 • Vietnam (kommunisme)

Landene i kategori 1 er stater hvor «regjeringen tolererer eller selv engasjerer seg i alvorlige brudd på trosfriheten på en systematisk, vedvarende og alvorlig måte».

FORFØLGELSE. Den islamske staten (IS) henretter systematisk kristne, shia-muslimer og andre som ikke følger deres tolkning av islam. Foto: Skjermdump fra Facebook.

YTTERLIGERE 12 LAND tilhører en såkalt kategori 2 (Tier 2). USCIRF definerer kategori 2 som «land hvor regjeringen godtar eller selv gjennomfører minst ett av følgende brudd på trosfriheten: systematisk, vedvarende elevrådet alvorlig.»

I denne kategorien hører disse landene hjemme: Afghanistan (islam), Azerbadsjan (diktatur og tidl. Sovjet-republikk, islam), Bahrain (islam), Cuba (kommunisme), Egypt (islam), India (hindu), Indonesia (muslimsk flertall), Irak (islam), Kasakstan (diktatur og tidl. Sovjet-republikk, islam), Laos (kommunisme), Malaysia (islam) og Tyrkia (islam).

På de to listene med til sammen 28 land hvor systematiske brudd på trosfriheten utføres, står kommunisme og islam for de fleste bruddene. Disse statene representerer i følge USCIRF «de landene hvor problemene for religionsfriheten er størst». Det rammer i særskilt grad kristne som enten er minoriteter eller blir styrt av minoriteter med annn tilhørighet. Det står til gjengjeld ingen udiskutabelt «kristne» land på listen over stater som bryter retten til trosfrihet, selv om Nigeria har en stor kristen befolkning i sør, og Russland har gitt russisk-ortodoks kristendom en særstilling.

FORFULGTE. I disse landene er kristne mest utsatt for forfølgelse for sin tros skyld. Foto: Skjermdump fra OpenDoors.org

EN TREDJE KATEGORI omfatter brudd på trosfriheten utført av ikke-statlige aktører. De fremste her omfatter den islamske staten (IS), Taliban (Afghanistan) og Al-Shabaab (Somalia).

Forholdene har imidlertid endret seg mye de siste tjue årene, og kun Myanmar, Kina, Iran og Sudan har stått sammenhengende på oversikten siden USCIRF publiserte den første gang i 1999.

Det er også verd å merke seg at oversikten samsvarer godt med rapporten som organisasjonen Open Doors (Åpne Dører i Norge) utgir. Her framholdes Nord-Korea, Pakistan, Saudi-Arabia, Sudan, Syria, Eritrea, Iran og Nigeria som land hvor kristne forfølges i særskilt stor grad. Nord-Korea er det landet i verden hvor kristne i størst grad undertrykkes, mens Pakistan er landet hvor kristne utsettes for mest vold.

Open Doors’ oversikt teller de 50 land hvor organisasjonen mener forfølgelse mot kristne er verst. Sist år ble 3.066 kristne drept for sin tros skyld i disse landene i følge Open Doors, men mørketallene er store.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.

En kommentar om “Trosfrihet under press over hele verden”

Det er stengt for kommentarer.