Tilgivelse for alt

MANDAKT La deg ikke lure — verken av kritiske kristne eller hissige hedninger. Det finnes tilgivelse for alt.

Andakt lørdag 15. september til Elisabeth Bonnet-Myhres 80-årsfeiring i Porsgrunn Misjonskirke.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 

JUBILANT. Elisabeth Bonnet-Myhre feiret 80 år i Porsgrunn Misjonskirke lørdag 15. september. Foto: Privat.

La ikke livet ditt, folkene rundt deg, gamle feil eller nye problemer stanse deg fra å bygge et nytt og bedre liv. I dag.

Det spiller ingen rolle hvor ille fortida di var. Framtida kan bli bedre. Det kommer an på hvilke ord du sår inn i ditt hjerte og dine tanker i dag.

Her skal du få med deg sju frø du kan bruke som såkorn.

  1. IKKE LA TRANGE RAMMER, andres ønsker, Jantelov eller naboenes forventninger fortelle deg hva du ikke kan bli. Du kan alltid velge å bli noe annet og bedre.

Det spiller ingen rolle hvor mørke feilene dine har vært. Om hjertet ditt var et glass fullt av møkk, ville selv dette glasset bli rent og drikkelig om du fortsatte å fylle på med rent, friskt vann.

JESUS ER DETTE LEVENDE, FRISKE VANNET.

Derfor er Jesus håpet ditt. Håpet du kan bygge en bedre framtid på. Uansett fortid. Uansett feil, skilsmisse, arbeidsledighet, inkassovarsler, nabokrangler.

Ja, du kan sikkert finne flere forslag enn meg, om du vil.

LEVENDE. Jesus er det levende vann som tar bort tørsten din. Foto: DailyLifeVerse.com
  1. UANSETT HVA DU TENKER om deg selv, så kan du ikke bli så håpløs at det ikke er håp for deg. Du kan aldri bli en så stor synder at det ikke finnes tilgivelse for akkurat det du har gjort.

Joda, jeg veit jeg tar store ord i munnen nå. Likevel har jeg rett.

Paulus var den største av alle syndere.

«Kristus Jesus kom til verden for å frelse syndere, og blant dem er jeg den største.»
– Paulus (1Tim 1:15)

Du kan altså aldri bli mer enn nummer to.

Det finnes en tilgivelse for alt. Absolutt alt.

  1. OM DU ER ÅTTE, atten eller åtti, trenger ikke dagen i dag være den beste dagen i ditt liv. Er livet ditt godt i dag, kan du velge å fortsette enda bedre i morgen. Er livet ditt vanskelig i dag, kan du velge å snu i morgen.

Alf Prøysen kalte det å «få en dag i mårå». Jesus kaller det omvendelse. Det er akkurat det samme. En ny dag er en ny mulighet.

TROENS MANN. Alf Prøysen var en troende mann, og det kom til uttrykk da han sang om nye muligheter. «Du skal få en dag i mårå.» Foto: Public domain.
  1. TO GANGER HAR JEG FÅTT BESKJED om at livet mitt er slutt. Så står jeg her likevel. Jeg fikk enda en dag. Så en dag til. Så en til.

For meg handlet det ikke først og fremst og tilgivelse, men om helbredelse.

Dette er nemlig hva tilgivelse er: HELBREDELSE!

Tilgivelse er helbredelse!

De menneskene Jesus tilgav, ble alle helbredet. Noen opplevde helbredelse av kroppen. Alle opplevde indre helbredelse. Tilgivelsen forandret liv.

Tolleren Sakkeus snudde rundt og begynte et nytt liv. Likeså tolleren Matteus, som ble en av disiplene. Geriljakrigeren (seloten) Simon var enda en som fulgte Jesus. Maria Magdalena, som kirken liker å minne oss om at var ei hore, var ei av dem som fulgte Jesus aller lengst.

Ikke bare ble syndene glemt. Framtida deres ble forandret, for tankene deres ble nye.

  1. FARISEERNE BLANT OSS – eller hyklerne, som Jesus gjerne kalte dem – liker å fortelle oss at det finnes noe vi ikke kan få tilgivelse for. Dette noe vokser stadig. Det blir flere synder. Større synder. Så finner de støtte i Bibelen. Den leser fariseerne blant oss som Fanden selv gjorde. Et halvt vers her, et kvart vers der. Så kaller de det for teologi. Eller etikk. Eller moral.

DET ER DET IKKE!

Det er ikke god teologi å minne folk om dere gamle synder. Det er ikke god etikk. Det er ingen god moral.

FARISEERE. Jesus kalte fariseerne for hyklere fordi de laget umulige regler for folket som de ikke holdt selv. Foto: FreeBibleImages.org
  1. JODA, DET FINNES to typer synder som det ikke er tilgivelse for.

Den første vet vi ingenting om. Den kalles «synd mot Den hellige ånd». Heldigvis forteller Bibelen ingenting om hva en slik synd er, så det blir helt umulig å begå den.

(Noen ville helt sikkert prøvd om muligheten var der. Sånn er vi visst laget.)

Dernest gjelder det synder du ikke VIL be om tilgivelse for. Insisterer du på å leve hele livet, helt inn i døden, uten å be Gud eller mennesker om tilgivelse, vil Gud aldri tvinge deg. Det er ditt valg.

MEN — DU TRENGER IKKE LEVE OG DØ MED DINE FEILTRINN!

  1. JOVISST FINNES DET PRESTER som insisterer på at Gud tilgir alle, uansett. Så da trenger du kanskje ikke Jesus likevel, da?
  • Hadde det vært så enkelt, hadde vi ikke trengt tilgivelse.
  • Hadde det vært så enkelt, trengte vi aldri å be noen om tilgivelse.
  • Hadde det vært så enkelt, kunne vi alle sammen satt oss godt tilbake resten av livet. Uansett konsekvenser.

Vi hadde ikke en gang trengt å fortelle noen om Jesus, for alt ordner seg jo likevel. Alt pratet om fri vilje var bare tull, og Gud mente ikke hva han sa. Selv Levi Fragell ville hylende og skrikende bli dratt inn i himmelen hvor ham måtte tilbragt evigheten med Jan-Aage Torp.

Selvfølgelig er det ikke sånn!

Gud respekterer vårt valg.

(Teorien kalles forresten apokatastasis og finner lite støtte i Bibelen.)

Jeg lurer forresten på hvorfor prester som tror og preker dette, gidder. Alt de forteller om Gud vil jo være bortkastet hvis alle kommer til himmelen likevel. Enten de vil eller ikke. Enten de vet det eller ikke.

Hvorfor går ikke prestene bort og finner seg en ærlig jobb i stedet? Gjør noe nyttig!

Når Jesus snakket så mye om fortapelse og tilgivelse som han gjorde, var det fordi dette er viktig. Skikkelig viktig. Fortapelse er ikke nødvendig. Tilgivelsen er for alle. For alle som vil.Til alle som har hørt:

Ta med deg frøene du har fått og så dem i ditt eget liv. De er frø fra Gud. Sju frø fra posen som heter TILGIVELSE.

Bare ett stort MEN: Du må VELGE Å SÅ frøene. Slik du velger å be om tilgivelse. Slik du velger å tilgi.

La deg ikke lure — verken av kritiske kristne eller hissige hedninger.

DET FINNES NEMLIG EN TILGIVELSE FOR ALT.

Hvis du vil ha den.Gratulerer med dagen, svigermor. Åtti år med tilgivelse er åtti gode år. Fortsett hver dag. Gi og få tilgivelse.

Sånn fortsetter verden å bli litt bedre.

KOMMENTER, LIK OG DEL SAKEN FRA VÅR FACEBOOK-SIDE. KLIKK HER.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flere, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.