Overgrep: Har paven gransket likevel?

AKTUELT Lørdag ettermiddag kom det en tvetydig melding fra Vatikanet om at paven allerede for ett år siden kan ha beordret gransking av kardinal McCarrick, den amerikanske biskopen som til slutt trakk seg etter flere tiårs sexovergrep mot unge gutter.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Varsleren Carlo Maria Viganò fikk aldri noen bekreftelse på at varselet ble behandlet i Vatikanet. Den amerikanske avisen National Catholic Reporter skrev om Vatikanets manglende svar i slutten av august og omtalte pavens svar som om han avviste anklagene mot McCarrick.

Nå kan det se ut til at Vatikanet har kjent til overgrepene i minst ett år. Betyr det at saken ble gransket? Det er ikke sikkert. Nyheten fra Vatikanet druknet nesten blant alle de andre bulletinene som kom ut fra synoden som holdes i Vatikanet akkurat nå, og den katolske kirken i Norge hadde sent lørdag kveld ikke plukket opp nyheten.

Den liberale, amerikanske nettavisen The Daily Beast som vanligvis er positiv til den sittende paven, omtaler nyheten om at Vatikanet gransket overgrepene allerede for ett år siden med vantro.

Katolsk.no bragte i september videre nyheten fra Vatican News om at paven vil kalle inn lederne for alle bispekonferansene i verden til møte om sexovergrep i kirken, men dette skjer først i slutten av februar neste år. Synoden som pågår i disse dager skal ikke diskutere sexovergrepene mot mindreårige og unge, hovedsakelig gutter, i Den katolske kirke.

Paulus tok et generaloppgjør med menigheten i Korint: «En hører om hor blant dere, og det i en form som ikke engang hedningene tåler, nemlig at en mann lever med sin fars kone.» (1Kor 5:1) Sexovergrepene i Den katolske kirke er alvorlige. Jeg har tidligere skrevet om dem og konkludert med at Den katolske kirke vil falle om den ikke rydder i eget hus. Overgrepene er ikke noe «hedningene» vil finne seg i lenge.

LES OGSÅ:
>> Hvorfor skrive om overgrep?
>> KRONIKK: Den katolske kirke må fjerne overgriperne—eller falle med dem.
>> Flere saker om katolsk kirkeliv på preacher.no.

IKKE BEKREFTET. Pave Frans taler under en messe på Petersplassen i Roma. Foto: CNS/Paul Haring.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.