Åssen kvitter du deg med synd?

Kirkeårets siste MANDAKT handler om synd. Men mest av alt hvordan du kvitter deg med den.

unsplash-logoHør MANDAKTen: Åssen kvitter du deg med synd? (5:57)

Siste MANDAKT i kirkeåret? Jada. Kirkeåret er enda en av de mange religiøse greiene som kom etter Jesus og den første menigheten. Som om vi ikke hadde nok med kalenderåret. Kirkens nyttårsdag er første søndag i advent. Det betyr at kirkens nyttårsaften er allerede nå til lørdag, i tilfelle du skulle trenge en ekstra feiring.

Forresten, kirkens nyttårsaften er alltid på en lørdag.

Vel, nok om det.

>> LIK OG FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Det var altså synd vi skulle snakke om!

«Men gjør dere ikke dette, se, da synder dere mot Herren. Vit at synden skal finne dere igjen (4Mos 32:23)

JEG HAR HENTA ett løsrivi vers fra Bibelen, men akkurat dét verset understreker alt hva hele Bibelen sier om synd.

Dine synder finner alltid veien tilbake til deg!

Stjeler du, blir du ferska. Om ikke første gang, så helt sikkert ømtiførste.

Dreper du, blir du tatt. Om ikke i dag, så skjer det så snart politiet får et DNA-treff.

Begår du overgrep, så har du #metoo. Om du var heldig og slapp anmeldelse eller dom, blir du garantert outa en uvakker dag.

«Etter den søte kløe, kommer den sure svie!» Du har hørt den før. Hvor tror du den kom fra? Jo visst, ett sidesprang for mye.

DETTE VAR DE GROVE tingene. Bare de. De mindre grove blir lagt merke til på jobben. Av vennene dine. Eller av partneren og ungene. Gjett om. En synder er som en smugrøyker. Det lukter av klærne. Selv etter tannpussen.

Dine synder finner alltid veien tilbake til deg!

Likevel har jeg en god nyhet. En knallgod nyhet. Bibelen forteller nemlig om en Gud som tilgir. Joda, noen mennesker blir gjerne litt høye på seg sjæl og prøver å overbevise deg om at ikke alt kan tilgis, men de tar feil. Jesus tilgir alle som spør om det. Uten unntak.

Tar du en ærlig alvorsprat med Jesus, åpner hjertet ditt og munnen din samtidig og snakker med Ham — du trenger ikke å bli for religiøs og folde lankene og bøye hodet, men det kan være lurt å gå inn på et rom hvor er aleine — ja, så hører Jesus alt du sier. Mener du det også, så tilgir Han deg. Det er ikke mer mystisk enn det.

FAKTISK HAR GUD VENTA på at du skal ta den alvorspraten med Jesus. Han har venta på at du skal spørre. Gud har venta på sjansen til å kaste dine gamle og nye synder så langt av gårde at verken du eller Satan eller Gud sjæl finner syndene igjen.

En bonus: Der eksen og sjefen og naboen har husk som en elefant, glemmer Gud alle oppgjorte synder. Han kommer aldri mer på dem. De er borte. Vekk. Som en formatert og knust harddisk hvor du også mista verktøyet for å fikse sånt. Gud glemmer alt Han tilgir.

Men det var det med eksen og sjefen, da. All synd får dessverre et etterspill. Gud glemmer hva du har gjort, men det gjør ikke mennesker. All synd etterlater seg en historie. Det finnes ofre. Selv om de fleste nok er små.

SYND FÅR KONSEKVENSER. Om du bare rappa en femtilapp fra kaffekassa. Om du bare baktalte en kollega, selv om du visste at du ljugde. Eller om det du gjorde var mye større.

Synd får nemlig konsekvenser. Gud sletter ikke historien. De rundt deg lever kanskje med konsekvensene av det du gjorde eller sa, uansett hvor mye Gud glemmer det. Selv om du tok alvorspraten med Jesus og blei tilgitt, er det lurt å slutte nå. Ikke fortsette å dynge opp konsekvenser for andre. En dag kan det slå tilbake på deg selv.

Dine synder finner nemlig alltid veien tilbake til deg!

HELDIGVIS stopper det ikke der. Uansett åssen og hvor mye synd du har gjort, stikker ikke Gud av fra deg. Gud elsker deg. Gud elsker selv det ondeste menneske, og så ond er ikke du. Den konkurransen vant faktisk Paulus (1Tim 1:15), og se hvem han ble til da han tok alvorspraten med Jesus.

Det er en grunn til at det ikke er greit å fortsette å synde etter at du har begynt å snakke med Jesus. Du kjenner det i hjertet. Vi kaller det gjerne dårlig samvittighet. Det er Guds måte å si til deg at nå er det Han og deg. Jesus og deg. Han slipper deg ikke og svikter deg ikke. Og du veit egentlig allerede at det er bedre å henge med Jesus enn med Satan.

Ta den alvorspraten med Jesus nå, du.

unsplash-logoHør MANDAKTen: Åssen kvitter du deg med synd? (5:57)

LES >> Flere MANDAKTer på preacher.no


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.