Å fullføre løpet

MANDAKT Sent fredag kveld døde en venn. Vi ble begge kristne omtrent samtidig på åttitallet. Siden har våre veier møttes sporadisk, men vi var sammen i en bibelgruppe et par år på 00-tallet, etter at jeg kom hjem fra Colombia og før jeg begynte i Den norske kirke i Sandefjord.

I fjor ble han syk. Fredag kveld døde han. Nå har han fullført løpet.

En rar tekst å begynne MANDAKTen med? Vel, følg med videre. Det er verdt det.

unsplash-logoHør MANDAKTen: Å fullføre løpet (4:01)

Min venns død fikk meg til å tenke på mitt eget liv. Selv var jeg også døden nær. Så ble jeg helbredet. Jeg vet nå at jeg lever på lånt tid, selv om onkologen min ved et par anledninger har antydet at jeg godt kan leve tjue år til. Nå er jeg er kreftfri.

Paulus visste at det gikk mot slutten. Han var riktignok ikke tatt til fange ennå, og han var ennå ikke lagt i lenker for å sendes til Roma. Likevel visste han. Den hellige ånd hadde talt til ham i by etter by mens han reiste til det store apostelmøtet i Jerusalem. Han visste at han nå foretok siste reise som fri mann. Snart ville livet være over.

I Apostelgjerningene sier Paulus dette til de eldste han hadde kalt til seg fra storbyen Efesos:

«Men for meg er ikke liv eller død verdt å snakke om, bare jeg kan fullføre løpet og den tjenesten jeg fikk av Herren Jesus: å vitne om evangeliet om Guds nåde.» (Apg 20:24)

(Les gjerne siste halvdel av kapittelet for å se dialogen, for å skjønne sammenhengene. Prøv å sette deg inn i følelsene når Paulus tar avskjed.)

Å FULLFØRE LØPET er ikke en oppgave kun forbeholdt min venn, han som døde. Det er ikke en oppgave som er forbeholdt meg, som ble helbredet.

Å fullføre løpet er en utfordring vi har fått, alle sammen.

Hva er meningen med livet ditt?

Hvordan vil DU fullføre DITT løp?

Gud gav deg en plass på jorda fordi Han hadde en mening med det. Ikke la deg lure av de som mener at du kun er sluttproduktet av tilfeldig utvikling. At det egentlig er ganske tilfeldig hva du gjør eller ikke gjør. De som sier at det ikke finnes noen mening, har ikke noe annet å by på. Alternativet til mening er meningsløshet.

Gud har en oppgave som bare du kan utføre. En del av oppgaven er å dele med andre den nåde du selv har opplevd.

Selv hørte du om Jesus fordi noen fortalte deg om Ham. Vil DU fortelle andre om Jesus?

JESUS DØDE FOR HVERT ENESTE MENNESKE på jorda. Millioner av mennesker som akkurat nå sitter og ser på TV. Millioner av mennesker som har et glass vin eller en øl i hendene. Millioner av mennesker som leser avisa, slapper av, planlegger neste ferie – millioner av mennesker som ikke har noen som helst anelse om at Jesus døde for nettopp dem. Mennesker som ikke aner at nettopp Jesu nåde radikalt vil forandre livet deres, om de bare tør å slippe Jesus til. Slik Jesu nåde radikalt forandret livet mitt.

Apostelen Peter skriver at det ikke er Guds mening at noen skal gå fortapt. Eller, dra te hælvette, som mange sier.

«Herren .. er tålmodig med dere, for han vil ikke at noen skal gå fortapt, men at alle skal nå fram til omvendelse.» (2Pet 3:9)

Gud vil ha alle med i sin familie. Fordi Gud bryr seg, burde vi bry oss.

Dette er sånn jeg vil fullføre løpet.

La hvert eneste liv bety noe. Hjelpe. Om bare ett menneske kan se helt opp til Himmelen denne uka også.

Vil du være med og løpe?

unsplash-logoHør MANDAKTen: Å fullføre løpet (4:01)

LES >> Flere MANDAKTer på preacher.no


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.