Sju ting du kanskje ikke visste om klementiner

JUL Vi vestfoldinger elsker klementiner i førjulstida. Hvert år er det likevel noen som spør: Er det klementin, eller er det egentlig mandarin vi spiser?

Julebrus og pepperkaker kom i butikkene allerede før Halloween. Men det sikreste tegnet på jul er at julefrukten dukker opp. Nå får du de mest velsmakende fruktene fra Meum Frukt og Grønt.

DEMOBRUK — FOR KUNDE.

Det er få ting som dufter mer førjul enn en nyskrelt klementin. Hva vet du egentlig om den populære julefrukten? Et sikkert tegn på at julen nærmer seg er at frukt og grønt-hyllene nå fylles opp med de små, oransje fruktene.

Her på Meum Frukt og Grønt har Espen Alfredsen fått inn store mengder av de aller beste klementinene, og det til svært hyggelige priser.

— Vi lot oss inspirere av matsiden Godt.no og tenkte at vi måtte lage vår egen vri her på Meum, sier Espen. Nå har vi laget sju tips til kundene.

Lyst på litt inspirasjon? Følg Meum Frukt og Grønt på Instagram!

— En. Mange tror at vi spiser mandariner til jul, men det er klementiner, sier Espen og hopper rett ut i det.

Han legger til at ferske mandariner forsvant fra norske matbutikker på 90-tallet. Mandarinene er nå pakket i hermetikk, med unntak av et lite comeback på sommeren de siste årene.

— To. I førjulstida koser vi vestfoldinger oss med klementiner. Hver og en spiser vi omtrent fem kilo i november og desember. Den siste kiloen fordeler seg på resten av året. Klementin er altså julemat, og de beste har vi på Meum, lover Espen.

SJU GODE RÅD. Salgssjef Espen Alfredsen hos Meum Frukt og Grønt gir de beste tipsene om klementiner nå rett før jul. Foto: Victor Skimmeland.

Sjekk oppskriften på Godt.no >> Er dette julens beste ostekake?

— Tre. Mandariner og klementiner ligner på hverandre, men klementinen er lettskrelt, søt, saftig og stort sett uten irriterende steiner, fortsetter Espen.

Vi kjenner at vi får vann i munnen allerede nå, og Espen har bare så vidt begynt.

— Fire. Tre klementiner – bare tre – dekker mer enn dagsbehovet ditt for C-vitamin. I tillegg får du i deg mye fiber.

Trenger du varer? >> Bestill fra Meum her og nå

— Fem, sier Espen og springer videre fra hukommelsen. — Jeg tror klementinene ble dyrket i Algerie av den franske misjonæren Clément rundt år 1900.

Vi sjekker med Store Norske Leksikon, og Espen har rett. De katolske misjonærene dyrket maten selv, og med krysspollinering kom de til slutt fram til denne frukten som er søt som en mandarin og lettskrelt som en appelsin.

— Gjett hvordan frukten fikk navnet sitt, ler Espen.

Vi har ikke spilt Trivial Pursuit like mye som Espen, men denne tok vi.

— Seks, fortsetter Espen. Hvor gamle er klementinene i Norge, da?

Vi slår opp igjen og finner ut av de første ble importert i 1963. I dag finnes det mange sorter klementiner. Espen, som er eksperten, ser forskjell på flere av dem.

Prøv noe nytt >> Meum Frukt og Grønt har nydelige fruktkurver

PLANTASJE. Meum Frukt og Grønt besøkte plantasjen hvor våre sitrusfrukter dyrkes i fjor. Vi garanterer den beste kvalitet. Foto: Victor Skimmeland.

— Sju. De beste klementinene får vi fra Nord-Afrika, Sør-Europa og Midt-Østen, sier Espen. Nå til jul har er de beste klementinene fra Spania. Vi har fått inn spanske Clemenules-klementiner som blir modne fra november til januar.

Da er det kanskje ikke så rart at vi forbinder klementinene med nettopp jula, da, spør vi Espen. Han nikker, skreller en klementin til og byr på en båt.

— Klementiner og pepperkaker er liksom jul, det. Sammen med gløgg. Og du kan bruke klementiner i matlaging også.

Her er tre søte og salte fra Godt.no:
>> Svinefilet med sitrus, fennikel og rosmarin
>> Julehorn med kanel og klementin
>> Klementinsalat med rødløk, granateple og spinat

LES MER >> fra Meum Frukt og Grønt

Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Denne saken ble først publisert på Meums Facebook-side.