Santa Lucia — midt i julestria

JUL Dattera mi gikk i barnehage i en kristen frimenighet. Den var langt fra de katolske helgener på alle områder. Unntatt ett. De feiret Santa Lucia.

Lucia-dagen markeres i dag, 13. desember. Både i den katolske kirke og i omtrent alle landets barnehager.

Dattera mi hadde lysere lokker enn de fleste, så hun ble fort kledd ut med hvit kappe og ei krone med elektriske stearinlys.

Hvem er så Santa Lucia? Sånt rent bortsett fra at romerne hadde småguder for alt og alle, noe som kunne gjort en god hindu misunnelig. så plukket kirken raskt opp det romerske gudemakeriet i sine egne tradisjoner. De kalte dem riktignok ikke guder, men helgener. Siden folk flest ikke kunne lese i antikken og de uansett ikke hadde bøker, var det fort fram for de statsautoriserte prestene å plukke opp folkereligiøsiteten og kristeliggjøre den.

For, akk, det finnes ikke noe som helst belegg i Bibelen for å feire Santa Lucia. Jeg er like hellig som Santa Lucia. Dét står faktisk i Bibelen. Du kan gjerne kalle meg Sankt Victor, for det eneste kravet for å være en helgen, en hellig, er at vi tror på Jesus. Han tar bort alle syndene våre, og da er vi like hellige som engelene selv.

Men Santa Lucia har kanskje noe for seg?

Santa Lucia er nemlig helgen FOR noe. Hun er helgen FOR…

  • …skrivende mennesker. Jeg ér blogger og tidligere journalist. Jeg har faktisk skrevet en fagbok og ghostforfattet en biografi. Jeg kan til og med kunsten å gjøre en kort historie lang, når det faller seg sånn.
  • …bønder. Jeg var gartner på fritida i min ungdom, og jeg dyrket poteter som misjonær.
  • …angrende prostituertei liket med julenissen! Jeg har solgt meg mer enn en gang i livet. Oversettelser av bøker som varslet Dyrets ankomst rundt neste sving allerede for tretti år siden? Ja, det angrer jeg litt på ennå. Men, jeg trengte penga.
  • …vevere. Ja, noen har nok ment at jeg er litt vever, særlig etter at jeg fikk kreft. Jeg tøffer meg opp nå og da, men det er bare på utsida.
  • …dørvoktere. Ja, da. Det også. Jeg regner meg som innkaster i Guds rike.

Santa Lucia er også helgen MOT…

  • …blødninger. Jeg hadde hjerneblødning en gang da jeg hadde kreft i hodet.
  • …øyesykdommer. Jeg har en øyesykdom med det fornemme navnet keratoconus.
  • …halsinfeksjoner. Ja, jeg er visst litt sår i halsen for tida. Forkjøla, kanskje?

Santa Lucia, kanskje en helgen FOR … meg?

Jeg trur sannelig det, jeg.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.