Julenissens dag er i dag

JUL I dag er minnedagen til Den hellige Nikolas av Myra. Også kjent blant de mer amerikaniserte blant oss som Santa Claus.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Den hellige Nikolas – Sankt Nikolas – var forbildet for Santa Claus, den amerikaniserte julenissen. Nikolas selv var nok ikke verdens snilleste mann i sin ungdom, men i likhet med de fleste helgenene, fikk også han møte Gud på en måte som forandret det meste. Ikke alt, men det meste. Nikolas var som den rike, unge mannen som møtte Jesus (Mark 10:17-21), både rik og religiøs før revolusjonen i livet grep ham.

Den katolske kirke, derimot, holder seg med fortellingen om Nikolas som svært from allerede fra barndommen av. Han skal ha reist seg opp fra sitt første bad rett etter fødselen, foldet hendene og hevet øynene til himmelen, slik at han kunne rense sin sjel før han renset legemet.

Naturlig nok har vi ikke noe i Bibelen som støtter dette, all den tid Nikolas levde tre hundre år etter Jesus. Vel, vel. Vi har nok fortellingen om Buddha å takke for sånne eventyr. Han vandret som kjent rundt og snakket med folk bare seks dager gammel.

Nikolas er en av de mest populære helgenene. Hollandske protestanter tok legendene om ham med seg til Amerika og Ny Amsterdam (senere New York). Hans hollandske navn Sinte Klaas (St. Nikolas) ble på engelsk til Santa Claus. Flere steder er fortsatt dagen i dag, 6. desember, Nikolas’ minnedag, og man gir barna gaver. Bare vent til noen forteller handelsstanden i Norge dette.

Men, til helgenkåringen, altså. St. Nikolas ble helgen og beskytter for angrende tyver og rehabiliterte prostituerte. Han var også kjent for å utfordre kjettere og by dem opp på slåsskamp. Ikke bare det – han vant gjerne. Det var St. Nikolas’ gode gjerninger som var viktig. Nikolas var et godt forbilde for en skikkelig gjerningsreligion. Nikolas gav visst bort det han eide til alle som trengte det, det vil si de snille. Særlig ved juletider skal han ha delt ut gaver. Litt rart å tenke på siden Nikolas levde på 300-tallet, mens julen ikke kom inn i kirken på alvor før på 500-tallet.

Den hellige Nikolas har mange navneformer. Klaus og Claus er de europeiske variantene som gav ham julenisse-navnet. Min favoritt er imidlertid Claes. Selv om jeg ikke er katolikk, setter jeg stor pris på Sandefjords lokale prest, pater Claes. Han er rund og raus, grå i skjegget, og han har alltid tid. Menigheten hans gav heller aldri opp å be for meg da jeg var på det sykeste.

Du kan lese mer om St. Nikolas på katolsk.no eller Wikipedia.

LES ALT >> om julen på PREACHER.no

Bildetekst:
JULENISSEN ER DØD. Den salige fra Angelico (ca. 1400-55) malte St. Nikolas’ død (ca. 1437). Bildet henger i Galleria Nazionale dell’Umbria i Perugia. Foto: Wikimedia Commons.

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no.

En kommentar om “Julenissens dag er i dag”

Det er stengt for kommentarer.