Femte søndag i treenighetstiden

Jeg velger meg evangelieteksten for SØNDAG 14. juli, fordi dette er teksten som oppsummerer hvem Jesus er: Han legger ut på leting etter den siste av ett hundre sauer.

Bildetekst:
HYRDE. -Dersom en mann har hundre sauer og én av dem går seg vill, lar han ikke da de nittini være igjen i fjellet og går og leter etter den som er kommet på avveier? Spør Jesus. Illustrasjonsfoto.

>> HUSK : LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

EVANGELIETEKSTEN for i dag står i evangeliet etter Matteus: (Matt 18:12-18)

12 Hva mener dere? Dersom en mann har hundre sauer og én av dem går seg vill, lar han ikke da de nittini være igjen i fjellet og går og leter etter den som er kommet på avveier? 13 Og skulle han finne den – sannelig, jeg sier dere: Da gleder han seg mer over denne ene enn over de nittini som ikke har gått seg vill. 14 Slik vil heller ikke deres Far i himmelen at en eneste av disse små skal gå tapt.

Teksten slutter her, etter tre vers. Siden kirken imidlertid leser fire vers til om ytterligere to tema—forsoning mellom brødre, samt kirkens binde- og løsermakt—synes jeg vi skal lese hele teksten i dag. En tekst, to tema:

15 Dersom din bror gjør en synd *mot deg•, så gå til ham og still ham til ansvar på tomannshånd. Hvis han hører på deg, har du vunnet din bror. 16 Men hvis han ikke hører, skal du ta med deg en eller to andre, for etter to eller tre vitners utsagn skal enhver sak være avgjort. 17 Hvis han ikke hører på dem heller, skal du si det til menigheten. Men hvis han ikke engang vil høre på menigheten, skal han være som en hedning eller toller for deg.

MAKTEN TIL Å BINDE OG LØSE
18 Sannelig, jeg sier dere: Alt dere binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og alt dere løser på jorden, skal være løst i himmelen.

Jeg kommenterer ikke teksten i dag. Du har allerede fått begrunnelsen (i forgårs) og Ingar Clausens dikt (i går). Det skal likevel bli spennende å gå til kirke. Tre tema i evangelieteksten—dét kan by på en utfordring for prestene som skal preke i dag.

>> LES TIDLIGERE Utvalgte tekster fra søndagene i Den norske kirke

Copyright © 2019 Bibelselskapet og Victor Skimmeland er preacher.no. Alle kirkeårets tekster leser du her.