Moderne fariseere

AKTUELT Jeg reiser til Trondheim i helgen for å delta på Olavsfestdagene. Jeg har allerede fått pes fra to gode kristne, en frikirkelig og en katolikk, for jeg skal delta på en festival som «ikke er kristen». Det var deres ord.

Ikke kristent? Hva er det da jeg deltar på?

JEG VEIT HVA jeg skal der. Jeg skal snakke om ‘mitt eget’ mirakel. Jesus helbredet meg fra kreft da legene trodde jeg bare hadde en eller to måneder igjen å leve.

Disse to ‘kristne’ som ikke synes jeg skal dra, mener at jeg kunne spart meg. Én fordi Olavsfestdagene ifølge ham ikke er noen kristen festival. Han andre var litt mer uklar. Jeg burde likevel gjøre det riktige, mente han. Han regnet med at jeg visste hva det var.

Snedig. Akkurat nå lurer jeg litt på hvor mange kristne festivaler Jesus dro på.

>> Les i Dagen: «Kreftfri etter tur til Jerusalem»

FRIKIRKELIGE, kirkelige eller katolikker—de som mener det er mer viktig å gjøre alt riktig enn å fortelle folk om hva Jesus gjør, uansett tid og sted—dere har alle ett navn: Fariseere!

Det som kjennetegnet fariseere på Jesu tid var skinnhelligheten. Jesus måtte ikke helbrede noen på lørdagen (sabbaten). Jesus måtte følge alle regler og påbud som forfedrene hadde laget. Og—Jesus måtte ikke si at Han var Guds sønn. Det var blasfemi.

>> HUSK: LIK og FØLG meg på FACEBOOK

HVA MER kalte Jesus fariseerne?

Hyklere! Slanger! Ormeyngel!

Ikke noe filter der i gården.

Slå opp sjæl, hvis du ikke helt tror på meg: Matteus 23:33.

Jeg vil ikke kalle noen for hykler eller ormeyngel, for jeg er ikke Jesus. Men jeg også kaller dere for fariseere! I jakten på noen dere kan kontrollere skremmer dere mennesker bort fra å gjøre det gode og riktige. Enten det er kristent, kristelig, religiøst—eller ikke. Ja, det står i den talen Jesus holdt som jeg siterte rett over. Bare noen få vers før. Se sjæl i Matteus 23:15.

NATTERAVN. Siste lørdag i Sandefjord gikk Per Kristian Rui (til venstre), Turid Bøen Liverød og Victor Skimmeland natteravn i Sandefjord. Foto: Privat.

JEG GIKK NATTERAVN i Sandefjord sist lørdag (se her). Det skjedde ikke på bedehuset. Heller ikke med noen fra kirken, men sammen med to humanetikere fra Norges eldste og nesten minste parti. Jeg vil nemlig heller bygge Guds rike hver helg blant fulle folk på byen, framfor å sitte på et bedehus hver søndag som klager over avkristning, muslimer og fulle folk på byen.

Jo visst, jeg går trofast til kirke. Jeg preker til og med ganske ofte. Men jeg går ikke dit hvor prekener og salmer utelukkende hentes fra Klagesangene.

>> Kontakte meg? Bruk Facebook Messenger

SÅ VIL JEG LEGGE TIL at jeg også har møtt mange mennesker i sommer som kanskje ikke er så perfekte kristne, men som tror på Jesus. Ikke perfekte, men ekte. De hører hjemme i alle leire. Pinsevenner, frikirkelige, statskirkelige—ja, katolikker, til og med! (Der fikk du den, du som ofte minner meg på at jeg ikke må ha noe med dem å gjøre.)

Flere av dem vil be for meg. Noen ønsker meg lykke til. En velsignet meg til og med.

Hva de har til felles? De er ikke fariseere. De tror på Jesus.

Jeg drar til Trondheim og Olavsfestdagene i helgen. 3. august stiller festivalen spørsmålet «Finnes det mirakler?»

Jeg opplevde et mirakel da Jesus helbredet meg fra kreft, og jeg forteller gjerne folk hva som skjedde og hvem som gjorde det. Så kan fariseerne la være og heller gjøre det de mener er rett der de vil.

Selv Peter, kompisen som svikta Jesus da det gjaldt som mest–dét ville sikkert aldri en moderne fariseer ha gjort–har en oppskrift:

«Døm selv om det er rett i Guds øyne å adlyde dere mer enn ham. Men vi kan ikke la være å tale om det vi har sett og hørt.» (Apg 4:19-20)

OLAVSFEST. Victor Skimmeland deltar i panel for å svare på spørsmålet ‘Finnes det mirakler’ under årets Olavsfestdager i Trondheim. Fotomontasje: Privat.

Programmet for Olavsfestdagene 2019 finner du her.

>> Vil du heller snakke med meg? Bruk Facebook Messenger


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no og er på Facebook med sida Victor Skimmeland er preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.