Er det fra Gud? Er det til meg?

PROFETI I karismatiske miljøer hender det at vi får et budskap fra Gud, som vi kaller det. Det er viktig å sjekke kvaliteten på budskapet. Er budskapet virkelig fra Gud, eller er det bare en person som driver med ønsketenkning? Og — er budskapet virkelig til meg, eller til noen andre?

Jeg har vært på bibelcamp denne uka. Det er mange år siden sist. Selv før jeg fikk kreft var ikke camp noe familien dreiv med lenger. Vi vokste bort fra telt og leir og satset dyrere, på hotell og fly. Ferie fra tjeneste og jobb, lissom. Ville jeg dra på camp, kunne jeg reise aleine. Det gjorde deg, gjerne kamuflert som reportasjereise for avisa jeg skreiv for på deltid. Reportasjereise var altså sant, men ikke hele sannheten.

   >> READ IN ENGLISH | LES PÅ NORSK

I sommer har jeg vært på bibelcamp ei hel uke for første gang på mange år. En formiddag gikk en besøkende misjonær fram til scenekanten og tok mikrofonen. Hun hadde et budskap fra Gud. Det var til flere i salen — det gjorde hun klart.

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Jeg har hørt fra Gud flere ganger i livet, så jeg var straks årvåken. Jeg befinner meg på et punkt i livet hvor det meste er uklart. Ennå. Jeg føler at jeg trenger å finne en retning.

— Dette er til deg som begynner å bygge på nytt, sa kvinnen. — Gud ser huset du bygger på, men han vil at du skal gjøre mer. Det fundamentet du bygger på må rettes opp. Det gulvet du bygger, er svakt. Du må rive og bygge nytt og sterkere, sier Herren.

Min første fullførte utdanning var tømrer grunnkurs på videregående. Deretter satte jeg opp hus til jappetida slo beina under hele bransjen — og jeg måtte utdanne meg mer. I mange år restaurerte jeg fortsatt på drømmehuset som kona hadde ønsket seg, ei rønne med kjerne fra 1750 og kledning fra 1843. Jeg forstod altså denne profetens språk. Hjertet banket raskere da misjonæren snakket. Min erfaring er at når Gud snakker til meg, bruker Han alltid et språk jeg kan forstå.

Det var bare ved å begynne helt på nytt, kaste ut alt det gamle, at jeg kunne bygge noe som bestod, fortsatte kvinnen.

Så begynte jeg å tenke. Jeg har tidligere vært helt sikker på når et budskap ikke er fra Gud. Det kalles ‘nådegave til å bedømme ånder.’ (1Kor 12:10) Jeg var ikke sikker her. Antagelig var det et budskap til noen i forsamlingen — vi var 143 på camp i Fyresdal, men var det til meg?

Årene med kreft, et samliv som råtnet litt etter litt og til slutt, møtene på kontoret til konas advokat, skifte av bo og flytting — var dette budskapet en beskjed fra det høye om å ta det siste skrittet? Å gjøre om den allerede to år gamle separasjonen til skilsmisse?

Nei, tenkte jeg. Det er sjelden Jesus er så klar som han er når han taler om skilsmisse.

Joda, Han vet at vi mennesker skiller oss.

«Fordi dere har så harde hjerter, har Moses tillatt dere å skilles fra konene deres. Men fra begynnelsen av var det ikke slik,» sa Jesus. (Matt 19:8)

Han tilgir også skilsmisse, som den samaritanske kvinnen som satt ved brønnen. Hun hadde vært gift fem ganger og var nå samboer. (Joh 4:17ff)

Selv bodde jeg tre år i kjelleren i mitt eget hus. Hittil har jeg bodd tre måneder i en liten studioleilighet i sentrum av Sandefjord. Det har ikke blitt lettere etter at jeg flyttet ut. Jeg kan ikke en gang varte opp med den klassiske blødmen om at ‘min kone forstår meg ikke’. Tvert imot er det jeg som ikke forstår henne. Etter kreft i hjernen hører jeg dårlig, jeg husker dårligere, konsentrasjonen er svakere—jeg henger ikke med like godt som før.

Skilsmissen kommer til å skje. Jeg tenker at jeg bør ta den siste praten med eksen etter ferien. Alt det praktiske er allerede ordnet, med noen få unntak.

Men! Dette budskapet fra Gud var nok ikke til meg. Selv om jeg gjerne vil vite veien videre framover, var nok dette et budskap til noen andre i forsamlingen.

«Prøv alt, og hold fast på det gode,» skriver Paulus til menigheten i Tessalonika. (1Tess 5:21) Prøv alt — i betydningen ‘test alt’. Sjekk alt. Ikke ta det for god fisk før du har prøvd.

(Dette betyr altså ikke at du skal prøve alt i betydningen å førsøke det, men å bedømme alt — om det er godt eller vondt.)

Jeg sjekker meldinger fra Gud etter disse to parametrene:

  1. Er meldingen virkelig fra Gud?
  2. Er meldingen til meg?

Og til deg som ikke tror på Jesus, men som holder deg til krystaller, sjamaner, new age og sånn — du kan gjerne tilpasse teksten min til deg selv. For all del, ikke hopp utfor enhver bro bare fordi en selvoppnevnt sjaman eller healer skulle finne på å fortelle deg det. Og skulle du få lyst til å høre fra en ånd som alltid snakker sant, så er Den hellige ånd alene om det. Ta gjerne kontakt hvis du vil prate mer.

>> Kontakt meg i Facebook Messenger

Til deg som ikke har nådegave til å bedømme ånder — her gir Bibelen likevel en enkel oppskrift:

Det kan hende at du sier i ditt hjerte: «Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren?» Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig. Du skal ikke være redd for ham! (5Mos 18:21-22)

Predikanter som profeterer kan du gjerne føre regnskap med. Skjer ikke det de sier, så ljuger de. Så enkelt. Det var Bibelen som sa det!

BIBELCAMP. I ei uke har jeg ligget på bibelcamp i Fyresdal. Det er mange år siden sist. Foto: Privat.

Copyright © 2019 Victor Skimmeland er preacher.no.