HUSK: Gi skattefrie gaver i god tid før nyttår

TIENDE Du kan kreve fradrag for gaver til visse frivillige organisasjoner. Gaven må være et pengebeløp og minst 500 kroner samlet pr. mottaker i løpet av inntektsåret. Nå begynner imidlertid fristen for skattefrie gaver i 2019 å nærme seg.

Det nærmer seg snart slutten på 2019, men ennå kan du være julenisse og gi bort penger til gode formål. Du kan til og med få redusert skatt for gaven du sendte!

NB: IKKE SÅ MYE FOR HEDNINGER!

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.no på Facebook

Mange kristne tar «givertjenesten» på alvor og gir bort en vesentlig del av sin inntekt. For mange er «tiende»– en tidel av inntektene – et viktig prinsipp. Når du først gir bort en betydelig del av inntektene dine, er det bare dumt å ikke ta med seg skattefritaket på toppen. Dette er penger Staten gir deg helt gratis.

Har du ikke allerede ordnet opp i dette, har du bare noen få uker å ordne opp på. Dropper du det helt, mister du muligheten for skattefradrag i 2019, men du får uansett ny mulighet i 2020. Grensa for gaver til frivillige organisasjoner er 50.000 kroner i 2019. Gir du bort 50.000 kroner i år til en godkjent organisasjon, får du 11.000 kroner tilbake på skatten. For et ektepar er beløpet det dobbelt.

KJÆRE PRESTEN >> Vi vil ha skattefritak på gavene.

DET ER ALTSÅ MYE PENGER det dreier seg om, og det gjelder ikke bare gaver til kirker og menigheter. En rekke organisasjoner med veldedig formål er forhåndsgodkjent av Skatteetaten. Du finner en komplett liste over organisasjoner som er forhåndsgodkjent til skattefradrag her. Husk: For mange menigheter er det ofte hovedorganisasjonen som er registrert. Det gjelder Den norske kirke, Pinsebevegelsen og mange flere.

Gir du allerede bort penger til et godt formål, kan det nå være lurt å ta en kjapp telefon og høre om de registrerer din gave for skattefritak. Det er nemlig ikke alle som bryr seg like mye om akkurat det. Selv nokså store menigheter og fellesråd i Den norske kirke har gitt blaffen i å registrere meg for skattefri gave selv om jeg har bedt om det, og de har kommet med nokså tynne unnskyldninger etterpå. Du kan trygt si at akkurat de formålene ikke ble prioritert året etter.

LES ALT >> om givertjeneste på PREACHER.no.

VIKTIG! Jeg skrev over om «tiende». Dette er en frivillig ordning, selv om enkelte predikanter prøver seg på at den er obligatorisk.

Jeg er ikke imot å gi full tiende – eller mer – når det skjer av egen, fri vilje og som en god samvittighetspakt med Gud. Jeg er imot at gavmilde mennesker blir slavebundet av griske predikanter som beriker seg selv uten å bygge Guds rike. Dette er ikke noe annet enn avlatshandelen som startet reformasjonen mot Den katolske kirke for fem hundre år siden.

Jesus forkynte frivillig givertjeneste og barmhjertighet for de som trengte hjelp — i motsetning til den skatten oldtidens Israel helt legitimt krevde inn i form av forskjellige tiender.

Du kan lese mer om temaet i serien min om TIENDE.

Familien min har praktisert tiende, offergaver og barmhjertighet i alle år. Frivillig! Det gir meg retten til å skrive om dette temaet. Og skrive MOT overtrampene.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.