Julas MANDAKTer

MANDAKT/JUL I kjerka handler jul og nyttår om Jesus. Fram til jul venter vi – i advent. Fra Jesu fødsel, som vi feirer på julaften, og gjennom romjula og ut på nyåret følger vi bibelfortellingene om Jesus som barn, på flukt og enda videre.

Fra og med denne uka og i sju uker framover gjør jeg en forandring på MANDAKTene mine. Jeg har skrevet sju korte tekster så du kan lese, høre, tenke og be sammen med meg. Jula varer ikke til påske, men jula i kjerka varer til et stykke ut i januar.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av min datter, Andrea Natashah Bonnet Skimmeland. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Julas MANDAKTer (4:31)

JULA ER HØYTID FOR FAMILIEN. Selv om Jesus aldri var gift eller hadde egne barn, var han en familiemann. Han var første og eldste barn i familien til Josef og Maria. Seinere blei han bror til flere søsken. Etter hvert treffer vi Jesus i møte med andre barn, med mødre og fedre, ja, til og med besteforeldre. Jesus elsket barn. Jesus elsket familien. Denne jula blir du bedre kjent med familiemannen Jesus på Preacher.no.

TA FRAM DIN EGEN BIBEL, hvis du har en. Har du ikke en Bibel, kan du følge godt med når jeg leser.

Har du ikke Bibel, synes jeg du skal laste ned en gratis Bibel fra nettet til mobilen eller nettbrettet ditt. Da kan du alltid ha den med deg. I slutten av MANDAKTen finner du lenker du kan slå opp for å finne bibler på nettet.

Åpne Bibelen i Evangeliet etter Lukas. Vi skal litt lenger ut enn bare til juleevangeliet i dag. Slå opp i Lukas kapittel 2 og vers 52. Det er siste vers i kapittel 2. Kun dette ene verset.

Les høyt sammen med meg:

«Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.» (Luk 2:52)

VI VEIT IKKE SÅ MYE OM JESU OPPVEKST. Selv om seinere forfattere dikta oppbyggelige – og hyggelige – fortellinger fra barndommen til Jesus, er det lite i disse fortellingene som stemmer med den Jesus vi kjenner fra evangeliene. Ikke engang oldkirken mente at disse tekstene var fra Jesu tid. Eller at de var ekte. Tvert imot, de ble skrevet opptil flere hundre år seinere, og de var fri fantasi.

Det lille vi faktisk veit om Jesu oppvekst, er at han vokste opp og var til glede for både Gud og menneskene rundt seg. Du hørte det selv:

«Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.» (Luk 2:52)

Her finner vi MANDAKTen til oss i dag. Du og jeg kan gjøre det samme som Jesus. Ikke bare barn, men også voksne. Vi voksne kan vokse. Vi voksne kan være til glede for dem vi har rundt oss. Altså, selv vi som er voksne kan fremdeles vokse!

DENNE UKA vil jeg oppmuntre deg til å se deg rundt. Se nøye på de andre i familien din. Enten du har kone og barn, eller foreldre, eller søsken, eller fjernere slektninger. Se på hvordan de vokser. Se hvordan de er til glede for menneskene rundt seg. Se hvordan de er til glede for deg?

Denne uka vil jeg oppmuntre deg til å fortelle familien din at du ser dem. Du ser at de vokser. At de er til glede.

Oppmuntre dem også!

Be for familien din. Be Jesus vise deg hvordan du og familien kan vokse videre.

Sett deg på et stille sted, lukk øynene og lytt. Snart vil du høre Jesus si noe til deg. Kanskje ikke med de tydeligste ordene, men i hvert fall med en tanke. Be deretter med din egen stemme de ordene du hørte eller kjente. Be for de i familien du så for deg i ditt indre. Be om vekst. Be om at de fortsetter å være til glede for deg og andre.

Hørte du noe spesielt? Kanskje du skal gå og dele det med den personen det gjaldt?

«Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.» (Luk 2:52)

God advent!

Noen bibel-apper

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

KILDER:
Bildetekst: Jesus og familien, lånt av Canadian Cathechist, med tillatelse. Photo by Canadian Cathechist.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.
Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design.» Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.

Hør MANDAKTen: Julas MANDAKTer (4:31)

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.