Tilfeldig torsdag før jul

Enda mer HVERDAG: Det nærmer seg jul, og jeg har vært gjennom høstens tredje kreftsjekk. Også denne gikk fantastisk bra. Ingen tegn til hverken ondarta eller godarta kreft, ingen tegn til noe utenom det normale. Jeg er frisk!

To minutter på fire i går ettermiddag ringte mobilen. Jeg kjente igjen nummerserien — den var fra sjukehuset. Kirurgen som åpna låret mitt sist onsdag og fjerna en klump på 40 millimeter, hadde gode nyheter.

Hovedbildet:
KREFTSJEKK. I forrige uke fjernet kirurgen en antatt svulst på 40 millimeter fra høyre lår. Foto: Privat.

ALLEREDE HØSTENS TREDJE KREFTSJEKK? I august opererte jeg prostata. Det var høstens første sjekk. Kreftlegen får betalt for å passe på meg. Hun trudde jeg hadde kreft igjen. Sjukehuset la meg i narkose, fjerna halve prostata og sendte meg hjem dagen etter. Et par uker seinere dro jeg til Colombia.

I slutten av oktober tok jeg en omfattende PET/CT-skanning av kropp og hode. Bildene blei ikke gode nok, så jeg måtte ta en runde til inn i skanneren. Et par uker senere besøkte jeg kreftlegen. Hun var bekymra for meg. Nå hadde de funnet kreft, mente hun. En klump i høyre lår. Det var høstens andre sjekk, men jeg trudde ikke på legen min. Den klumpen hadde vært der lenge, mente jeg. At jeg hadde prata med Jesus også, sa jeg ikke til legen da. Hun har hørt det så mange ganger.

I starten av desember fjerna jeg klumpen. Kjapt inn, kjapt ut. Mens jeg snakka med kirurgen, gav han meg resultatet fra prostata-operasjonen.

— Ingen tegn til kreft, sa han.

— Det visste jeg, svarte jeg.

— Hvordan?

Jeg rodde meg kjapt i ring rundt hele grøten. Siden de hadde brukt så lang tid på å svare, var det helt sikkert gode nyheter, mente jeg. Var det ille, ville de jo sagt fra.

Dét var kirurgen svært uenig i. Sånt måtte jeg aldri ta for gitt.

Så hadde deg gått ei uke siden jeg fjerna svulsten i høyre lår. Ja, nettopp svulsten. Dét kalte kirurgen den.

Klumpen, kalte jeg den. Også høstens tredje kreftsjekk var negativ.

>> GLEM IKKE Å KLIKKE HER SÅ DU BLIR VÅR NESTE FACEBOOK-STALKER PÅ Victor Skimmeland er PREACHER.no

DE KØDDER MED HUE’ DITT. Det er et uttrykk jeg husker fra mer enn én film. Det ligger noe i det uttrykket. Hvorden skal man holde seg kald og rolig når legene stadig mistenker ny kreft? Særlig etter to dødsdommer!

Jeg har vokst i tro og tillit til Jesus. Det skjer ikke av seg selv, men gradvis har jeg slappa mer av.

Joda, jeg er ennå redd for smerter. Jeg ber om å slippe å dø med mye smerter den dagen det er min tur. Men jeg er ikke redd for kreft. Jeg er ikke redd for døden. Jeg veit nemlig hvor jeg skal. Jeg skal bruke resten av evigheten sammen med Jesus.

Trua må imidlertid vedlikeholdes. I dag morges satt Eric og jeg med hver vår Bibel og leste sammen. Så ba vi hver vår bønn før vi slang på en Fader Vår i kor. Sånn vedlikeholder vi. Så var vi klare for dagen.

Les mer fra min HVERDAG:
«Er dette noe å huske på, da?»

SNART KJØRER VI. Jeg skal være med Eric og stenge ned torpet hans for vinteren. Det ligger en halv times vei fra leiligheten her i Vartofta, like utenfor Falköping. Torpet ligger på Kvarnagärdet, på veien til Göteborg. Så tar vi kvelden med Jul på Liseberg.

Jeg prøver å overtale Eric til retur til Norge allerede i morgen kveld, så slipper vi et haleheng av andre nordmenn som bor her nede i Vartofta og skal hjem før jul. Jeg er her for min venn, ikke for dem.

Eric har mange forstyrrelser i hverdagen, og han har godt av å komme bort fra noen av dem, synes jeg. Han klarer ikke å si nei når noen spør ham om hjelp. Derfor spør de ofte og gjerne.

Jula er på plass. Jeg blir ikke aleine. Nyttårsaften er ennå ikke helt i boks, men jeg regner med å bli invitert til noen. Jeg legger ut noen følere nå i jula. Jeg vil flytte til Grenland så snart jeg kan, så det er nok lurt å satse der. Men gjerne, takk om du har planer om å invitere meg.

Så er det 2020. Da tar vi tid til oss selv og en prat. Avtale?

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.