Rom-jul og Mars-ipan

MANDAKT Det er nå det er jul. Fra første juledag og fram til tjuende dag jul den 13. januar. I Norge var vi allerede ferdige da presangene var åpnet, mens den kristne kulturarven feirer rom-jul, spiser Mars-ipan, feirer vismennene som fulgte stjernen og synger med engler fra himmelen. Ja, vi skal utvide perspektivet vårt litt.

Dette er femte av sju MANDAKTer i juletida. Jeg har skrevet sju tekster som du kan lese, høre, tenke og be sammen med meg. Jula varer ikke helt til påske, men kjerkas jul holder på til et godt stykke ut i januar.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av min datter, Andrea Natashah Bonnet Skimmeland. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Rom-jul og Mars-ipan (4:26)

I dag, mandag, sjette juledag, skal vi nok en gang åpne Bibelen i Matteus, denne gang fra Bergprekenen, kapittel 5 og versene 14 og 16.

14 «Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. [..] 16 Slik skal også deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerninger dere gjør, og prise deres Far i himmelen!» (Matt 5:14, 16)

Det var ikke bare en by som lyste opp på denne julaften i 1968. Det var hele verden! Astronautene på Apollo 8 så noe ingen mennesker hadde sett før, bare Gud. De så soloppgangen over jordkloden helt fra månen.

På direktesendinga denne natta – jeg husker den ikke, for jeg var for ung, men har hørt den i opptak mange ganger seinere – på direktesendinga var det klart for hele verden at jordkloden var et under. På reisen leste astronautene også et juleevangelium som alle skriftreligionene – jøder, kristne, muslimer – har felles. De leste skapelsesberetningen fra Første Moseboks første kapittel, versene 1 til 10.

La oss høre på astronautene. Du klarer litt engelsk, gjør du ikke?

William A. Anders: “In the beginning God created the heaven and the earth. And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep. And the Spirit of God moved upon the face of the waters. And God said, Let there be light: and there was light. And God saw the light, that it was good: and God divided the light from the darkness.”

James A. Lovell, Jr.: “And God called the light Day, and the darkness he called Night. And the evening and the morning were the first day. And God said, Let there be a firmament in the midst of the waters, and let it divide the waters from the waters. And God made the firmament, and divided the waters which were under the firmament from the waters which were above the firmament: and it was so. And God called the firmament Heaven. And the evening and the morning were the second day.”

Frank Borman: “And God said, Let the waters under the heaven be gathered together unto one place, and let the dry land appear: and it was so. And God called the dry land Earth; and the gathering together of the waters called he Seas: and God saw that it was good.”

And from the crew of Apollo 8, we close, with good night, good luck, a Merry Christmas, and God bless all of you, all of you on this good earth. (1Mos 1:1-10 KJV)

Hele jorda var opplyst for astronautene denne julaften i 1968. Akkurat sånn som Jesus utfordrer oss til å være lys i verden, vil verden bli et litt lysere sted om vi tar oppgaven Jesus har gitt oss.

Det er nyttår om ikke så mange timene. Selv om du kanskje ikke lager deg noe nyttårsløfte, kan du ta med deg dette ene: Du er verdens lys.

La Jesus skinne i deg sånn at du lyser opp verden rundt deg. Kanskje noen flere kan se hvor lys jorda egentlig kan være? Ikke bare astronautene som så jorda på avstand.

Kos deg med det lille som er igjen av rom-jula, ta deg gjerne en Mars-ipan også. Du er lys. La det bare ikke bli helt måne-lyst.

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

KILDER:
Bildetekst: EARTHRISE. På julaften 24. desember 1968 stod jorda opp idet Apollo 8 passerte månen. Fotografiet som astronautene tok forandret måten vi så jorda på. Foto: Nasa/Public domain.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.
Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design.» Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Tekstkilder: Lydopptak – Apollo 8 Christmas Eve 1968 og NASA: Apollo 8.

Hør MANDAKTen: Rom-jul og Mars-ipan (4:26)

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.