Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.

Sinne er farlig

MANDAKT Jeg har kanskje rett til å bli sint, men jeg har ingen rett til å spre sinnet mitt. Der latter skaper en befriende forløsning, sprer sinne redsel og hat!

Sinne er en gift. Sinne gir ingen forløsning, men skaper spenninger. Stadig flere spenninger. Raseriets ytterste formål er å spre hat til så mange som mulig.

Ja, her fikk du noe å tenke på. Følg med.

(Dagens MANDAKT anbefales av min venn og tidligere sentral politiker i Porsgrunn, Øyvind Dahl. Om du lurer, så er MANDAKT andakt på mandag. Ja, den fant jeg på selv.)

Uansett hvor god grunn jeg måtte ha til å være rasende sint, så er sinnet mitt aldri til hjelp. Sinne er aldri oppbyggelig. Sinne ødelegger.

Det visste Paulus også:

25 Legg derfor av løgnen og snakk sant til hverandre! For vi er hverandres lemmer. 26 Blir dere sinte, så synd ikke, og la ikke solen gå ned over deres vrede. 27 Gi ikke djevelen rom.
—Paulus til menigheten i Efesos 4:25-27 (NB11)

Det var Bibelselskapet fra 2011. Du skal få den fra En Levende Bok også:

25 Lyv ikke lenger, men vær ærlige mot hverandre. Vi hører jo sammen, som lemmer i den samme kroppen. 26 Dersom dere blir sinte på hverandre, ta dere da i vare så dere ikke synder. Pass på å forsone dere med hverandre og bli venner før dagens slutt. 27 La ikke djevelen få sjanse til å friste dere til å synde.
—Paulus til menigheten i Efesos 4:25-27 (LB)

LATTER I SEG SELV er ingen medisin mot sorg og sinne. Derfor er heller ikke stand-up i seg selv noen kur mot dårlig humør. Er jeg sint før jeg går inn, hjelper ikke klovnen som står på scenen og sier dumme ting så veldig mye. Ikke for meg.

Fortellingene vi deler med hverandre kan derimot være god medisin mot dårlig humør og sinne. Joda, latter og humor har sin plass, men det løser ikke noe. Det gjør fortellingene.

Helt siden vi satt halvnakne rundt leirbålet, har vi fortalt hverandre historier. Oftest har historiene hatt en moral. Et budskap. Noe vi kan lære. Om ikke annet, har historiene vært til trøst. Fattigmanns trøst er at det alltid fantes noen som hadde det verre. Men, det var en slags trøst, det også.

HISTORIENE JESUS FORTALTE hjalp mennesker å kjenne seg igjen i det livet de levde. Noen ganger fant de håp. Noen ganger var det bare sorg. Alltid hjalp det oss å finne fellesskap. Vi trenger hverandre nemlig.

Dagens MANDAKT er enkel. Den største fortellingen av alle er også den viktigste.

Gud skapte mennesket. Mennesket gjorde opprør. Gud gav mennesket en skanse til. Han heter Jesus.

Legg fra deg sinnet og ta opp den største fortellingen. Da vil du ha en bedre dag. Og et bedre liv. Og, ikke minst, kanskje du blir litt mindre sint.

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Kilder:
Bildetekst: SINNE. Picture borrowed from Soham Dutta and used with permission.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Øyvind Dahl.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.