To bud er nok

I DAG, BARE FOR KRISTNE: Den avdøde komikeren George Carlin synes 10 bud er alt for mange. Derfor gjør han som Jesus, han kutter i dem.

Men der Carlin går seg vill i egne morsomheter, klarte til og med fariseeren det da Jesus spurte. To bud, svarte han. 2 bud! Det var nok.

Følg med:

«Hva står skrevet i loven?» sa Jesus. «Hvordan leser du?»

Han svarte: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.»

Da sa Jesus: «Du svarte rett. Gjør det, så skal du leve.»
—Jesus i Evangeliet etter Lukas 10:26-28 (NB11)

Hvorfor dytter jeg ut dette på en søndag?

Fordi søndag er dagen da fariseere over hele landet gjemmer seg i kirkene sine og glemmer at evangeliet skal praktiseres ute blant folk.

Jeg skal til kirke selv, men så skal jeg ut igjen til folk. Det går tre kamper i Premier League i ettermiddag. På nærmeste pub. Inviter med deg en venn som ikke er kristen, men som liker fotball.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.

For å forstå folk, kan vi ikke fordømme alt vi ikke liker med ‘Akk’ og ‘Huff’ og ‘Fysj’. Vi må ut og møte folk der de er. På gata. På kjøpesenteret. I idrettslaget. På puben.

Gjør som Paulus. Gå rundt og kikk til du får en mulighet. Nå snakker vi.

«Da sto Paulus fram for Areopagos-rådet og sa: «Atenske menn! Jeg ser at dere på alle måter er svært religiøse. For DA JEG GIKK OMKRING og så på helligdommene deres, fant jeg et alter med denne innskriften: ‘For en ukjent Gud’. Det som dere tilber uten å kjenne, det forkynner jeg dere.»
Apg 17:22-23 (NB11)

Det kommer ikke flere til Jesus om vi stenger oss inne og bare akker og huffer oss. Det sa Jesus også:

«Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide.»
Joh 9:4 (NB11)

Altså — nå. I dag. Inviter en venn til fotball på puben.

Se video på Facebook:

Jeg publiserte saken på Victor Skimmeland er Preacher.no sin Facebook-side. Du kan delta i diskusjonen her.

(Og er du blant dem som har hørt at Luther kuttet i de ti bud, så har du helt rett. Han fjernet ett, før han delte det siste i to. Da var de ti igjen.)