Kvinner i tjeneste

MENIGHET Om ett av dine mål som kvinne er å bli utrustet til å lede menigheten i gjennomtenkt dialog, ikke i konfrontasjon, hvordan vil du da svare på denne tilbakemeldingen som nettopp kvinner ofte får?

IDAG – BARE FOR KVINNER: ‘Hvorfor kan ikke kvinner bare være fornøyde med de oppgavene de allerede har fått? Jomfru Maria prøvde da aldri å være lærer. Ydmykhet er akkurat det disse kvinnene som klager på at de ikke får være prester, mangler.’

   >> READ IN ENGLISH | LES PÅ NORSK

Nettopp dette argumentet hørte jeg igjen og igjen som nyfrelst i en evangelisk frimenighet på åttitallet. Konservative trossamfunn, i likhet med flere av de historiske kirkene, mener fremdeles dette.

Hvordan vil du – enten du er mann eller kvinne – svare kvinner som ikke får lov til å undervise eller ha lederstillinger i menigheten?

>> HUSK : LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

OK, jomfru Maria forsøkte ikke å bli lærer i menigheten, ganske enkelt fordi det aldri var hennes kall. Hennes kall var å være Guds mor. Å hevde at ingen kvinner derfor kan være lærere er jo — om vi snur det samme argumentet på hodet — å hevde av alle kvinner skal være guders mødre. Men vi vet jo at de aller fleste menn er langt fra å ha noen særlig gudelige kvaliteter.

Kanskje det er på sin plass å lytte til Joels profeti? Han profeterte at diskriminering på grunn av kjønn, alder eller klasse en dag skulle ta slutt når menigheten fikk Den hellige ånd. Dette skjedde på den første pinsedag etter Kristi Himmelfart.

En gang skal det skje at jeg øser ut min Ånd over alle mennesker. Deres sønner og døtre skal profetere, de gamle skal drømme drømmer og de unge skal se syn. Selv over slaver og slavekvinner vil jeg i de dager øse ut min Ånd. (Joel 3:1-2 NB11)

Det er fullt ut gyldig å bruke denne bibelhenvisningen også i dag. Hvorfor? Fordi Peter, lederen blant disiplene selv brukte den på første pinsedag for å forklare at det var nettopp denne profetien som var gått i oppfyllelse.

Da pinsedagen kom, var alle samlet på ett sted. Plutselig lød det fra himmelen som når en kraftig vind blåser, og lyden fylte hele huset hvor de satt. Tunger som av ild viste seg for dem, delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne. (Apg 2:1-4 NB11) [..] Da steg Peter fram sammen med de elleve. Han hevet stemmen og talte til dem: «Jødiske menn og alle dere som bor i Jerusalem! Merk dere hva jeg sier, og lytt nøye til mine ord! Disse menneskene er ikke fulle, slik dere tror. Det er jo bare den tredje time på dagen. Men her skjer det som er sagt gjennom profeten Joel: En gang skal det skje at jeg øser ut min Ånd over alle mennesker. Deres sønner og døtre skal profetere, de gamle skal drømme drømmer og de unge skal se syn. Selv over slaver og slavekvinner vil jeg i de dager øse ut min Ånd. (Apg 2:14-18 NB11)

Sånn er det.

Gud har talt.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.