Jakten på Jan Hanvold

MEDIA NRK jakter igjen Jan Hanvold. Det var ikke han som sa noe galt, men som kanalsjef for TV Visjon Norge stiller NRK ham til ansvar. Noe NRK-sjefen selvfølgelig slipper å gjøre hver gang et NRK-program fører til folkelig protest.

Heisann, enda en kar som kritikkløst forsvarer Jan Hanvold, spør du?

Neida, det er jeg ikke. Jeg er enda en kar som ikke liker flokkmentaliteten som NRK nå jager fram. Og som slett ikke liker hvordan enkelte kristne gjør seg bedre enn andre med meldinger på Twitter (ja, de fine bruker selvfølgelig Twitter, ikke Facebook). Eller med pressemeldinger og i opptredener på radio og TV.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
KRITISK. Hovedpastor Erik Andreassen i Oslo Misjonskirke Betlehem angriper Jan Hanvold og TV Visjon Norge fordi en predikant på Venezuela samler inn penger til kanalen på en unorsk måte. Skjermdump: Twitter, iht. sitatretten.

Hva er det Jan Hanvold har gjort denne gangen? Eller, rettere sagt, hva har ikke han gjort?

TV Visjon Norge, kanalen hvor Jan Hanvold er kringskastingssjef, har samlet inn penger til arbeidet sitt. Måten kanalen gjorde det på kan sikkert diskuteres. Og det er nettopp hva som skjer. At det diskuteres av NRK er ingen overraskelse. NRK har et horn i sida til de fleste som driver konkurrerende TV og radio, og Hanvold fikk den lite flatterende tittelen Pengepredikanten av nettopp NRK. Den tittelen fortsetter kanalen å bruke, akkurat som Donald Trump setter klengenavn på sine motstandere.

Jeg er imidlertid mer skuffet over enkelte pastorer og biskoper som kaster seg frampå. Ikke bare får de en mulighet til å kritisere Jan Hanvold. De skaffer seg også litt goodwill hos våre politisk mer korrekte samfunnsborgere. For en stakket stund. Men de glemmer at de selv kan komme til å trenge støtte fra medkristne en vakker dag. Hva gjør disse pastorene når en leder i menigheten blir tatt med buksene bokstavelig talt på knærne. Hva skjer når Fylkesmannen setter i gang gransking av medlemsarkivene deres? Eller når hånden sitter fast i honningkrukka i en eller annen offentlig støtteordning? Hvor er støttespillerne pastorene kan trenge da? Antagelig borte. Så vil også besøket på gudstjenestene sakte falle, for når ingen støtter pastoren, må det jo være noe riktig i kritikken. Ikke sant?

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
KRITISK. Hamar biskop Solveig Fiske angriper Jan Hanvold og TV Visjon Norge som ubibelsk fordi en predikant på Venezuela samler inn penger til kanalen på en unorsk måte. Biskopen har ikke korrigert seg selv da det ble kjent at Hanvold selv og kanalen ikke mente det predikanten anklages for å si. Skjermdump: Facebook, iht. sitatretten.

Men, hvem kritiserer ikke Jan Hanvold?

Andre, kirkelige organisasjoner som i stor grad lever av innsamlinger… de er stille. De vet det nemlig. Plutselig har VG et oppslag om u-hjelp igjen. Da må Kirkens Nødhjelp forsvare seg. Har Kirkens Nødhjelp stått i fremste rekke og kastet stein på Hanvold og TV Visjon Norge i dag, er det ikke sikkert like mange støtter Kirkens Nødhjelp i morgen.

Jeg kunne nevnt mange andre, kristne organisasjoner i stedet for Kirkens Nødhjelp.

Har Jan Hanvold egentlig gjort noe galt denne gangen? Antagelig ikke. Har TV-kanalen hans tråkket over streken denne gangen? Også det kan diskuteres. Når en pastor fra Venezuela snakker engelsk, bruker han et kulturelt formspråk fra Latin-Amerika. Han formidler det på et talespråk som heller ikke er hans eget, nemlig engelsk. Så tolkes han på direkten til norsk i studio. Til slutt tolkes pastoren i verste mening av NRK og flittige pastorer. Det blir mange tolker på veien.

Jan Hanvold svarte for seg på NRK. Han lovet ingenting på vegne av Gud, utover at kanalens mange forberede ville be om beskyttelse mot korona-smitte. Han gav ingen garantier om beskyttelse. Kanskje hørtes det likevel slik ut for NRK og den pastoren NRK hadde fått inn i studio. Men ikke en gang Visjon Norges programleder stod på forhånd for NRK’s tolkning av kanalens syn.

JEG HAR BODD NOEN ÅR I COLOMBIA, og jeg har reist jevnlig til Colombia i over tjue år. Jeg vet én ting. Kommer jeg som nordmann og taler jeg som nordmann, er det knapt en colombianer som vil tro at jeg er kristen. Mangelen på følelser, mangelen på fakter, de mange forbeholdene jeg tar i talen min, mangelen på halleluja og engasjement – jeg kan ikke være noen kristen. Ikke engang katolikk kan jeg være.

Når en pastor fra Venezuela snakker på norsk TV, skylder vi å ta høyde for den kulturelle forskjellen. Å angripe venezuelanere fordi de er seg selv er ikke annet enn en snedig form for rasisme.

Fordi NRK i stedet jaktet på Jan Hanvold, ble det likevel stuereint nok til å lage oppslag av.

DET STÅR RESPEKT AV EN KRISTEN ORGANISASJON. «Tro og medier» kommenterte saken tidligere i uka.

«Det fremstår bortimot absurd når Dionny Baez står på Visjon Norge og lover at Gud vil fjerne koronaviruset (fra våre barn) dersom vi gir 2020 kroner til kanalen. Men det er en viktig ting vi bør merke oss: Ingen forsvarer dette budskapet fra Baez, faktisk heller ikke Jan Hanvold.»

Det hindret likevel ikke hverken NRK, biskoper eller pastorer fra fyre av ei bredside.

LIK og KOMMENTÉR >>
Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook.

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

KRITISK. Jan Hanvold blir kritisert for en kollektpreken som hverken han eller kanalen støtter. Foto: Privat fotografi, utlånt til preacher.no

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.