Gi en corona-gave til frimenigheten i nabolaget

TIENDE Ikke glem frimenigheten i nabolaget. Den gjør mye som ikke er så synlig, og til sammen er frimenightene i Norge like aktive og store som Den norske kirke. Men de har ikke Den norske kirkes finansiering fra stat og kommuner.

Før du leser dette innlegget: Du kan gjerne dele. I din egen ledetekst kan du også gjerne legge til kontaktinformasjon til en frimenighet der du bor. Den trenger hjelpen mer.

Tiltakspakkene fra staten rekker til nesten alle. Det skal vi være glade for. Men frikirkene — frimenighetene — får ingenting.

Selvfølgelig, vil noen tenke. De skal ikke ha noe. Men så enkelt er det ikke.

MANGE STEDER ER EN FRIMENIGHET LIMET som tetter noen sprekker i samfunnet. De dekker over de hullene storsamfunnet ikke kan eller skal dekke. De er der når familien, som kanskje bor et annet sted og ikke kan reise, ikke lenger kan følge opp.

Disse frimenighetene trenger din og min hjelp nå så ikke arbeidet de driver skal stanse opp de neste ukene.

Frimenighetene lønner sine egne prester og ansatte med pengene de samler inn. Kirkeskatten? Den er en liten dråpe. Det aller meste havner hos Den norske kirke, for vi er så mye, mye større.

Halvparten av alle som går til kirke på en normal søndag, gjør det i en frimenighet. Faktisk. Det er frimenighetene som driver mye av det sosiale og diakonale arbeidet for våre utslåtte og syke, for eldre og ensomme.

Du kjenner til Frelsesarmeen. De er en del av frikirke-Norge. Du kjenner kanskje Evangeliesenteret? De drives og støttes av pinsemenighetnee. Kanskje har byen din et frivillig kontaktsenter. Kontaktsentrene strekker ut en hånd til rusmisbrukere i mange norske byer, og flere steder drives de av frimenighetene.

Mange er ikke så synlige. Likevel går frimenighetene mange steder — blant her i Grenland, hvor jeg bor nå — og besøker de som trenger det. De deler ut mat til de som trenger det, noe som er blitt dyrt og vanskelig nå som de må kjøpe inn maten vi andre har hamstret. Og de tar ofte opp telefonen og snakker med de syke og engstelige.

>> HUSK: NÅR DU FØRST ER HER INNE, HVORFOR IKKE LIKE OG FØLG PREACHER.NO PÅ FACEBOOK? KLIKK HER.

HVORFOR SPONSE FRIMENIGHETENE NÅ? Den norske kirke, som har vært min kirke siden midten av 00-tallet, får det meste av sine inntekter fra stat og kommune. Faktisk så mye at de fleste søndagskollektene blir gitt videre til andre.

Ønsker du at frimenigheten skal drive videre, nå og etter corona, så kan du godt huske på den midt i alt som skjer nå. Ønsker du at en gammel bestemor skal få en pose på døra? En telefon? Eller et besøk av en pastor eller diakon også i framtida? Husk på frimenigheten nå.

De skal nok ikke ønske velkommen til noe formiddagstreff for pensjonistene den neste uka, men i stedet går de med handleposer til de som ikke tør å gå ut selv nå. Så husk på frimenighetene.

DU KANSKJE IKKE DEN MEST KRISTNE eller den som går til kirke i tide og utide. Likevel er frimenigheten viktig. Selv om du ikke føler deg så veldig kristen eller kirkelig anlagt.

Staten kommer nemlig ikke med hjelpepakker til de som ennå er et usynlig lim i samfunnet. De som bidrar der hvor det ikke produseres og tjenes penger hver dag.

Husk på frimenighetene. Send en ekstra gave av overskuddet du har i dag til frimenigheten du ikke tenker på til daglig.

(Og skulle svaret ditt være at du ikke vet om noen frimenighet, eller ikke har noe kontonummer, så ringer du meg. Da skal jeg hjelpe deg med et telefonnummer eller kontonummer til noen som vil sette pris på nettopp din hjelp og bruke pengene på en god måte.)

Jeg har sendt penger til frimenigheten nærmest meg for en times tid siden. Selv om jeg har vært medlem i Den norske kirke — statskirka — i mange år.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FRIMENIGHETEN. Mange eldre får mer igjen av frimenigheten sin enn du kanskje tenker. Pastoren eller diakonen som gjerne går på besøk eller arrangerer treff, kan nå levere en pose på døra og ta den viktige telefonen og høre om de trenger noe mer. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com.

Copyright © 2020 Victor Skimmeland er preacher.no.