Spydspiss

Du er en del av spydet. Leser du denne MANDAKTen, er sannsynligheten stor for at du tilhører den skarpe delen av Guds hær.

MANDAKT på en søndag? Denne får du ekstra jeg hadde overskudd i dag, på en søndag. Dessuten litt dårlig samvittighet. Jeg klarte nemlig aldri å få skrevet en MANDAKT til mandagen som var. Jeg skrev den ikke i helgen før. Jeg skrev den ikke på mandagen. Så gikk tirsdag. Og onsdag. Og så gjorde jeg plutselig noe helt annet. Denne helgen har jeg bedt, og jeg har fått mer overskudd. Så hadde jeg plutselig overskudd til å skrive to andakter – etter at vi sendte gudstjeneste direkte fra kontoret i kirka. Her får du ekstra-MANDAKTen.

(Dagens MANDAKT anbefales av pastor Erik Ringsvold Jensen i menigheten Livets Vann på Stathelle. Om du lurer, så er MANDAKT andakt på mandag. Ja, den fant jeg på selv.)

Hvis du leser denne MANDAKTen, er det stor sannsynlighet for at både du og jeg er spydspisser i Guds rike. Vi er spydet som åpner vei inn dit motstanderen – la oss nøye oss med å kalle ham dét i dag – inn dit motstanderen før hindret oss og menigheten å komme. Der hvor vi skulle bygge Guds rike videre.

Vi som er en del av spydet, gjør imidlertid ikke det samme, alle sammen. Vi har forskjellige funksjoner, fordi vi er kalt til forskjellige oppgaver.

Gud har utrustet oss, både fra naturens side og med Åndens gaver. Sånn kan vi innta forskjellige posisjoner. Ingen av posisjonene er mindre viktige enn andre.

Helt i fronten på spydet er spissen. Den er skarp og farlig. Blir spydet liggende på bakken, har det imidlertid ingen funksjon. Det er ikke til nytte.

For at spissen skal trenge inn noe sted, må noen gi spydet kraft. All kraft, alle muskler, samler seg bak spissen, drives gjennom lansen og slynger våpenet treffsikkert og lynraskt av sted.

Om du selv er spissen, eller om du er kraften som slynger spydet framover, så er du og jeg — sammen — like viktige. Uten hverandre har spydet ingen effekt.

Vi som er muskler kan godt bruke alle våre krefter, men de blir så bortkastede. Det blir omtrent som da foreldrene våre lekte cowboy og indianer da de var små. Pistolene smalt nok, men de var ladet med kruttlapper. Pilene fôr nok av sted, men på tippen hadde de bare sugekopper. Det ble aldri noe mer enn en lek.

LA OSS JOBBE SAMMEN. La oss sammen være spydspiss og lanse, la oss sammen være skarpe og sterke spyd som kastes framover med stor kraft.

Da kan vi både nå inn — så langt som vi skal. Og da kan vi trenge gjennom stengte barrierer. Da kan vi rydde vei så de som kommer bak oss trygt kan bygge Guds rike videre. Sammen med oss i spissen.

Blir du med?


Mens jeg husker det: Det er Nasjonal Bønnedag for Norge i dag. Bli med på den også, du. Sett av litt tid, alene, sammen med dine nære, eller på telefon med en venn. Be for Norge. Vær en spydspiss.

Mer informasjon finner du på Facebook (klikk her).

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Kilder:
Bildetekst: SPYDSPISS. Når spydet er spisst og skarp og slynges fram med stor kraft, er det ingen som kan beskytte seg mot det. Illustrasjonsfoto: Irongate Armory.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.