Bønn: Sammen når du er alene

HVERDAG Fra jeg fikk kreft for fem år siden har jeg startet en ny form for bønn. Jeg tar Paulus’ oppfordring om å be uten stans helt bokstavelig. I dag får du et kjapt tips til hvordan be sammen med noen når du er alene – som jeg.

Her er mitt forslag: Lag en avtale med en du stoler på. På et fast klokkeslett hver dag. Samme tid, hver dag blir dere enige om å ringe hverandre. Så ber dere for hverandre. Bruk telefon eller Facetime. Uansett hva dere gjør, så be!

Bli enige om å ringe hver kveld i ei uke hver. Dere bytter så dere har annenhver uke. Glemer en av dere, blir sløv eller lat, eller sluntrer unna – så avtal at den andre ringer innen ti minutter. Det kan jo være der har glemt det. Ikke noe mer.

Alarmen spiller opp når det er på tide å be. Hva dag. Også de ukene det ikke er mitt ansvar å ringe. (OK, så fikk du noen andre ting på kjøpet her. Det er ingen hemmelighet at jeg har hatt kreft. Noen medisiner tar jeg ennå etter at deler av hjernen ble fjernet.)

Jeg snakker ikke til kristne nå. I hvert fall ikke bare til kristne. Det er nemlig ikke sånn at man må være kristen for å be. Det er nok nærmere sannheten at man må be for å være kristen.

Uansett er din første bønn noe du gjør før du tør å kalle deg kristen. Kanskje ber du mange bønner før du følger deg komfortabel med etiketten kristen. Og kanskje kaller du deg aldri kristen. Poenget er å be. Til Jesus. Ingen annen.

Hva skal du be om, da?

ENKELT. Gjør det enkelt. Særlig i starten. Glem vakre ord og poesi. Bruk dagligtale.

ÉN TING. Nøy deg med å be om én ting. Hver. Etter hvert kan du og din venn utvide.

BE KORT. Bedre med en kort bønn enn ingen bønn, for å vri litt på min onkels stadige påminnelser. Han mente at et kort besøk var bedre enn ingen besøk. Det hadde han jo rett i.

HVEM? Be for hverandre. Det er litt lettere for vår norske husmannssjel å be for noen andre enn for oss selv. Samtidig må vi ikke glemme oss selv. Så be for hverandre. Da er dere helgardert. Snart kan dere utvide og be for flere.

HER. Be der dere er. Om du står på kjøkkenet når du får en telefon, så be. Står du sammen med andre, så ta en kort tur ut. Til og med på do, hvis du vil ha fred og ro.

Be!

Hvorfor mase med bønn? Av en eller annen merkelig grunn har Gud invitert oss inn i sin plan. Han trengte oss ikke, men så inviterte Han oss med allikevel.

Er du alene, så er bønn enda viktigere. Bønn gir deg noen å snakke med. Du trenger ikke gå i terapi for å snakke med noen. Dere trenger ikke snakke om så mye heller. Dere kan be.

Jeg er alene. Det var ikke det jeg hadde planlagt, men sånn ble det. Nå har jeg likevel en person som ringer meg opp hver kveld. Så ber vi sammen.

Har du ikke noen du kan be med? Sjekk vennelista di. Send denne saken til en venn. Så spør du. Sier vennen din nei, takk – så spør én til. Kanskje må du til slutt spørre meg? Jeg kan be med flere. Mobilnummeret mitt er 90 75 80 60.

Men – BE !

«Dersom to av dere her på jorden blir enige om å be om noe, hva det enn er, skal de få det av min Far i himmelen. For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.»
– Jesus i Matteus 18:19-20

Øyh! Dette blei jo nesten en ekstra MANDAKT på en lørdag. Det har du ikke vondt av. Heldigvis.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Foto til saken:
BE PÅ TELEFON. Illustrasjonsfoto fra Unsplash.com. Gjengitt med tillatelse. Fotograf: Ashkan Forouzani.

Copyright © 2020 Victor Skimmeland er preacher.no.

>>>DENNE SAKEN KAN DU LIKE, DELE OG DISKUTERE VIDERE PÅ FACEBOOK. KLIKK HER.