Synd

BEGREPER I forrige uke delte jeg noen sentrale begreper fra Bibelen med deg. Du har lest om blant annet tro og frelse. Nå er turen kommet til synd.

Jeg lovte egentlig å skrive om begrepet ‘synd’ allerede for ei uke siden, men så kom de andre temaene du har fått den siste uka ramlende inn i tankene. Hvem har da tid til å tenke på synd, snakke om synd, ja, skrive om det? Men altså, nå!

Du tror kanskje du veit hva synd er. Det gjorde fariseerne på Jesu tid også. De tok feil. Våre dagers eksperter på synd har heller ikke snøring. De tenker og snakker og skriver om de smålige tingene. De har utstyrt seg med millimeterstokk for å regne ut nøyaktig hvor mye DU har syndet den siste uka. De har med seg vekt for å veie opp både synd og straff. Og så aner de ikke hva synd er.

Joda, det er synd å stjele, misunne, baktale og begjære, men dette er de små tingene som Jesus for lengst har tatt et oppgjør med.

Hva gjorde Jesus med synden? Så du skulle slippe å streve med hver minste detalj?

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

JESUS SELV HAR ET ANNET FORHOLD TIL SYND enn de fleste av oss mennesker. Han vil til bunns i problemene våre. Han vil inn til roten i vanskelighetene. Han vil finne årsaken til at vi synder, så vi ikke gjentar og gjentar og gjentar…

Da jeg var nyfrelst (frelse leste du også om i forrige uke), fikk jeg raskt en lang liste over synder jeg ikke engang måtte tenke på.

Alkohol var dødssynd. (Men Jesus drakk.)

Røyking var helt OK. Jeg som var klar for å stumpe røyken, ble stadig forsikret om at det var min kristne frihet å røyke. Det skulle ta tolv år før jeg ble løst fra uskikken. (I dag røyker jeg ikke. Jeg drikker ikke heller, men jeg kjører deg gjerne hjem når vi drar fra puben. Spør mine tidligere kolleger.)

MENNESKETS HOVEDFIENDE er synden. Synden oppfattes av mange som en lang liste med feil vi ikke skal gjøre. Dette støttes også av stykkevis og delt lesning av Bibelen.

Særlig Paulus er kjent for sine «lastekataloger» — lange lister over laster, altså ting som er gale. Men leser du hele kapitlet disse listene står i, ser du at Paulus egentlig bare beskriver en rekke eksempler. Synden har en dypere årsak. Baktaling, tyveri, hor og videre er bare symptomene.

En del av de som har lest Bibelen litt for bokstavelig — eller burde jeg sagt ordrett? — glemmer at der ordet slår ihjel, gjør Ånden levende. (2Kor 3:6)

Selvfølgelig finner disse folkene alle listene over synder som ikke er bra. Synder som ikke bare skader en selv, men også andre. Synder som ser fælere ut enn de som kan skjules der ingen kan se.

Ofte velger disse folkene seg ut en favorittsynd eller to som de kan kjempe mot. Ja, Paulus skriver mot homofili og utsvevende sexliv. I samme åndedrag lister han opp baktaling som en like stor synd. Visste du det?

Konklusjonen til Paulus er at INGEN kommer til himmelen med sine synder. Men så kommer Paulus også med løsningen, nemlig Jesus.

Ikke ett menneske er rettferdig, skriver Paulus. (Rom 3:10) Bare Gud — og Guds Sønn — er rettferdige, skriver Johannes. (Joh 17:25)

Ingen av oss har altså en sjanse. Ikke en gang den helligste blant oss. Vi har tapt før vi startet.

Men det finnes én som gav oss et tilbud. Én som hadde løsningen på arvesyndens problem. Nemlig at synd avler mer synd.

Jeg kommer til det, men…

Egentlig er synden ‘bare’ en ufullkommenhet, en urenhet som rammer alle mennesker, uansett hvem de er og hva de gjør — eller ikke. Det er denne medfødte synden (arvesynden) som fører til adskillelse fra Gud.

Troen på Jesus, derimot, overvinner synden og oppretter en ny forbindelse mellom menneske og Gud.

SYND ER EGENTLIG ENDA MER GRUNNLEGGENDE enn disse listene med skal og skal ikke. Synd betyr å bomme på målet.

Hvilket mål?

Det livsmålet Gud har gitt oss mennesker.

Gud skapte oss nemlig med et mål, et formål, en mening med det livet som vi har fått til å leve. Den egentlig synden er når vi bommer på dét målet.

Alt småpirket er jo ting vi likevel får tilgivelse for så snart vi ber om det. Så enkelt er nemlig dét:

«Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.» (1Joh 1:9)

«Om noen synder, har vi en talsmann hos Far, Jesus Kristus, Den rettferdige. Han er en soning for våre synder, ja, ikke bare for våre, men for hele verdens.» (1Joh 2:1-2)

Så enkelt!

Hvorfor gjøre en stor greie ut av synd når den er så enkel å bli kvitt?

Dette lærer vi jo faktisk allerede i barnehagen: Unnskyld!

HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Bildetekst:
SYND. I Første Mosebok leser vi om Eva som tar en bit av en forbudt frukt. Dette har tradisjonen siden kalt syndfallet — og arvesynden. Syndsbegrepet er imidlertid både mer komplisert — og mye enklere enn Første Mosebok. Foto: Colourbox.


Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.