Det ukristelige nei

MEDIA/MENIGHET Vær takknemlig på tross av lidelse, men lær deg å si nei!

To vanskelige setninger. Den siste hentet jeg fra eget forråd.

Den første… Dr. Jordan B. Peterson (foto) er blitt en kontroversiell psykolog, men jeg har likevel sansen for ham. Han skrev boka 12 Rules for Life som min datter Andrea Natashah kjøpte til meg. Nå jobber Peterson med nytt materiale. Det ligger allerede ute på plattformen Quora, slik at følgere kan være med og diskutere.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Huskeregel: «Vær takknemlig på tross av lidelse,» skriver Peterson.

Det likner litt på et annet råd som har gått igjen blant folk jeg har truffet.

«Det er ikke så viktig hvordan du har det, men hvordan du tar det.»

Lidelse kan være noe andre påfører deg. Jeg vokste selv ikke opp i frikirkeligheten, og snart førti år etter at jeg møtte den, sliter jeg ennå med å avkode kodene, med å tolke kulturen.

Jeg synes ikke det er lett. Noen ganger kan det kanskje omtales som lidelse, selv om et riktigere begrep kanskje ville vært ensomhet. Ensomhet på tross av fellesskap, ikke på grunn av. Ensomhet midt i fasaden av et fellesskap. Alene, altså.

DET ER IKKE SÅNN jeg vil ha det. Og her kommer Peterson inn.

Jeg vil være takknemlig på tross av. Ikke bare på grunn av.

Jeg vil ta grep for å slutte å være et offer. De mørke historiene fra menighet og misjon gjennom snart førti år stopper her!

Jeg vil begynne å sette strek nå. Eller punktum, om du vil.

Troen min har ikke med organisasjon eller mennesker å gjøre. Troen har med Jesus å gjøre.

LIVET MITT skal ta en ny vending. Da jeg fikk kreft, ble det meste kastet omkull. Kroppens helse. Kognitive evner. Jobben jeg ble trygdet fra. Ekteskapet som røyk. Og — jeg finner meg ikke til rette i noen menighet.

Dette til tross, jeg har funnet tilbake til en del gamle venner igjen. Ikke så mange i menighet, men de jeg fant, er flotte folk.

Jeg skjønner at jeg må lære meg å si stopp før andre sier stopp for meg. Det blir ikke lett. Dette er en del av min kristenarv som må avlæres. Jeg har sagt ja for lenge. Jeg har vært snill fordi det er hva som blir forventet av meg.

Jeg liker heller ikke å være slem, men nå er det NEI sin tur. Selv om et nei er ukristelig.

JEG NEKTER å være offer. Jeg vil ta kontroll over eget liv. Det betyr også at jeg kan si NEI.

Dét var setning nummer to. Med den er jeg ferdig.

God helg.

I morra går jeg på puben med en gammel venn og ser fotball.

Jeg er takknemlig. Jeg lærer å si nei til forventningene.


DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.