Tre nøtter fra Gud

MANDAKT I fjor på denne tida hadde du ingen anelse om hva som skulle komme i 2020. Men skal vi være helt ærlige, så har vi nok ingen anelse om hva 2021 bringer heller. Det betyr ikke at du trenger å gå 2021 i møte uten å være forberedt.

I dag får du tre nøtter — unnskyld, tre vers fra Bibelen — og tre enkle, men viktige tanker.

Hør ukas MANDAKT her: Tre nøtter fra Gud (3:58)

FØR DU LESER ELLER LYTTER VIDERE — HUSK GJERNE PÅ Å LIKE OG FØLGE PREACHER.NO PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

DEN FØRSTE NØTTA er et vers Paulus skrev til menigheten i Roma. I Romerne 8:28 minner Paulus de som tror om at Gud sørger for at alt ender til det beste, enten det startet godt eller dårlig.

«Vi vet at alt tjener til det gode for dem som elsker Gud, dem Han har kalt etter sin frie vilje.» (Rom 8:28)

Dette betyr ikke at alt alltid vil skje sånn som vi håper, ber eller forventer. Noen ganger er det kanskje til og med sånn at vi ikke en gang ser det gode Gud gjør før lang tid etterpå. Det kan være harde nøtter som kun Gud har oversikt over — der og da.

Men Paulus minner oss altså om at Gud kan skape noe godt likevel, enten utgangspunktet var godt eller dårlig.

DEN ANDRE NØTTA kommer fra en klok kong Salomo. I Ordspråkene 16:9 minner kongen oss om at både menn og kvinner kan planlegge for framtida, men det er likevel Gud som gjør at noe skjer. Både du og jeg kommer til å ta en mengde beslutninger. Noen av valgene vi må gjøre kan føles som nøtter, nesten umulige, ja, kanskje som tvang — men her er de gode nyhetene:

Du og jeg kan ikke ødelegge noe som helst hinsides Guds mulighet til å reparere!

Hør:

«I hjertet tenker mannen ut sin vei, men det er Herren som styrer skrittene hans.» (Ordsp. 16:9)

Det er bra å legge planer. Det er bra å gjøre valg. Vi kan også be Den hellige Ånd om å veilede. Men vit likevel at når vi gjør feil — jeg sa når, ikke hvis — når vi gjør feil, så kan Gud fremdeles hjelpe oss. For Ham er ingen nøtter for harde.

DEN SISTE NØTTA kommer fra Jesus til disiplene — i de aller siste ordene i Matteus:

«Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» (Matt 28:19-20)

Dette er nøttene du får av meg i dag.

Dette er også fokuset for Preacher.no i 2021. Jeg håper det kan være ditt fokus også.

  1. Vis folk du møter veien til Jesus.
  2. Lær mennesker som vil høre å følge Jesu’ enkle bud, ikke menneskers kompliserte bud.
  3. Og sist: Husk at du og jeg er ikke alene. Vi har faktisk Gud på vår side. Den hellige ånd er her for å lede — og veilede.

Blir 2021 en like sprø nøtt som 2020 var? Det håper jeg virkelig ikke. Men også 2021 vil komme med sine nøtter. Mange av dem kan vi ikke planlegge for. Noen av dem kan vi ikke engang forestille oss. Men den gode nyheten er at ingen av nøttene er for harde for Gud. Han knekker dem. Det er ditt valg om du vil ha Gud med på å knekke dem i 2021.

Godt nøtt år!

Bildetekst:
FYLL OPP. Gud gir deg kanskje noen nøtter, men på kjøpet får du verktøy til å knekke dem. Foto: ChristianPhotoshops.com, lisensiert til Preacher.no.

Jeg tok fri fra skriving av mandakter i andre halvår 2020. Du finner imidlertid et tresifret antall eldre mandakter her inne som du kan lese og lytte til.

FLERE MANDAKTer FINNER DU PÅ WWW.PREACHER.NO (klikk her)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2021 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.


LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.

En kommentar om “Tre nøtter fra Gud”

  1. Sannsynligvis den beste nyttårs-andakten jeg har hørt. I hvert fall som jeg kan huske.
    Mandakter er åndelig fôr for uken som kommer. Takk Viktor.!

Det er stengt for kommentarer.