Når du vet hva du godt skal gjøre

MANDAKT Jeg var i Sverige i forrige uke. Mens hele Norge forteller deg hvor moralsk riktig det er å bli hjemme, var det flere personer som trengte meg mer der borte. Slik er et å være hverdagsprest — enn sånn prest Jesus kalte oss til å være, alle sammen.

Jeg hadde tid. Jeg hadde mulighet. Og jeg hadde noen som ba meg om å komme.

Hør ukas MANDAKT her: Når du vet hva du godt skal gjøre (4:37)

FØR DU LESER ELLER LYTTER VIDERE — HUSK GJERNE PÅ Å LIKE OG FØLGE PREACHER.NO PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Jeg lurte på om jeg skulle gi denne MANDAKTen tittelen «Den siste sauen». Men egentlig synes vi jo det lyder litt respektløst, da, både av oss og fra Jesus når Han kaller oss mennesker for sauer. Jeg er ikke noe bedre enn Jesus — langt i fra — men jeg droppet saue-tittelen.

Jeg har altså vært i Sverige i uka som gikk.

Jeg ble bedt om å komme. Til slutt hadde jeg møtt, bedt og samtalt med ikke én, men fire nordmenn i utlendighet. Ingen av dem turte å komme hjem til Norge. Ikke akkurat nå.

HVORFOR DRO JEG DIT? Fordi av til er faktisk den ene sauen som har gått seg vill på ett tidspunkt viktigere enn de andre 99 som sitter trygt sammen med hverandre.

Jesus snakker flere ganger om den gode hyrden. Oversett gjerne hyrde med pastor eller prest. Jesus snakker om den gode hyrden som reiser fra hele flokken sin og leter etter den ene som trenger Ham.

Du kan selv lese om «Sauen som gikk seg vill» i Matteus 18:10-14.

EN PREST ER EN HYRDE, en som passer på andre. Det er egentlig noe alle kan gjøre. Du kan passe på barna dine. Familie. Venner. I så fall er du også en prest.

Du trenger ikke vente på at noen gir deg lov til å preste. Du trenger ikke prestere noe spesielt før du kan være en sann prest.

Joda, mange kirker har gjerne en ide om at bare noen få, utvalgte kan være prester, men slik var det ikke etter at Jesus kom på banen. I Det nye testamentet ble vi alle kalt til å være prester.

DU KAN ALTSÅ VÆRE PREST. Teologien kaller det for det allmenne prestedømmet, men prester og pastorer liker ikke å snakke noe særlig om det. Tenk om de skulle miste et privilegium. Prest er imidlertid ingen beskyttet tittel. Tenk på den, du.

Det var Luthers tanke om at enhver kristen er sin egen prest. Derfor kan han selv møte Gud, ansikt til ansikt. Men Luther leste det bare ut fra Det nye testamentet.

Peter skrev det nemlig så enkelt som dette:

«Men dere er en utvalgt slekt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et folk som Gud har vunnet.» (1Pet 2:9a)

JEG HAR SELV JOBBET I MISJON. Jeg har jobbet i kirken. Jeg har studert teologi, og jeg har tatt presteforberedelsen. Biskopen ville ha meg som prest.

I kirkens øyne er jeg likevel ingen prest, for jeg ble ufør etter at jeg ble dødsdømt med kreft. Jeg har ennå skader nok til å begrunne uførheten — men! Jeg er ikke så ufør at jeg ikke kan gjøre noe.

Alle kan vi gjøre noe.

Så, altså…

Hvem ble du kalt til å passe på? Å se etter? Å preste for.


Jeg passet meg selvfølgelig godt for viruset. Jeg varslet reisen på regjeringen.no. Jeg har nå karantene. Jeg har vært og testet meg.

Jeg ble altså ikke smittet, og jeg smitter derfor ikke andre. Jeg er forsiktig, men samtidig nekter jeg å la frykten stanse meg fra å gjøre det som er riktig.

Nå vet du også hva som er riktig. Derfor skal du få med deg et lite bibelvers til, sånn helt på tampen. Det er ordene til Jakob, Jesu bror.

«Den som vet hva godt han skal gjøre og ikke gjør det, han synder.» (Jak 4:17)

Sånn, nå kan du gå ut og prestere noe, du også.

Prest i vei.

FØR DU LESER ELLER LYTTER VIDERE — HUSK GJERNE PÅ Å LIKE OG FØLGE PREACHER.NO PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Bildetekst:
PRESTERE? Kan man både være fortapt og engel på samme tid? I hvert fall ser Jesus oss gjerne sånn. Foto: ChristianPhotoshops.com, lisensiert til Preacher.no.

Jeg tok fri fra skriving av mandakter i andre halvår 2020. Du finner imidlertid et tresifret antall eldre mandakter her inne som du kan lese og lytte til.

FLERE MANDAKTer FINNER DU PÅ WWW.PREACHER.NO (klikk her)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2021 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.


LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.

2 kommentarer om “Når du vet hva du godt skal gjøre”

  1. Det å preste er sannsynligvis et ny-ord, som bør innføres i den bekjennende kirke fra nå av.
    1.Pet. 2.9a er så tydelig (men kanskje nettopp derfor) at de som er pastorer/prester i ordinert forstand i sine kirker, ikke sier noe om dette. I det hele tatt burde alle prester grave mer i Ordet for nettopp å finne slike sannheter og fortelle dem i offentlig tale, på facebook og i samvær med dem de skal preste for.
    Takk for mandakten Victor! Fortsett !

Det er stengt for kommentarer.